Hlavní navigace

Microsoft odhalil edice Windows 10. Bude jich jako obvykle zbytečně moc

14. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: logo: Microsoft | koláž: Petr Urban / Cnews

V mnoha ohledech je Microsoft úplně jinou firmou než býval. Kdo ho avšak zná, i dnes ho jednoznačně identifikuje v jedné věci. Firma měla v minulosti nezřídka špatný vkus na jména. Také některé své produkty uvádí v tolika edicích, až to působí zmatky.

Proto v oznámení cítím lehký nostalgický závan. Microsoft totiž odhalil, kolik edic Windows 10 dorazí na trh a jak se budou jmenovat.

S Osmičkami počet edic klesl na únosný počet. Přesto jsme se nevyhnuli dělení na základní (Core) a profesionální edici, vedle níž stála ještě firemní Enterprise, kterou lze brát jako ekvivalent edice Pro. Tehdy se nám do toho všeho míchala pro změnu ještě Windows RT, která byla o rok později povýšena na Windows RT 8.1.

Logicky se počet edic musel navýšit, protože nadcházející verze Windows bude dostupná na více platformách:

  • Windows 10 Home
  • Windows 10 Pro
  • Windows 10 Mobile
  • Windows 10 Enterprise
  • Windows 10 Education
  • Windows 10 Mobile Enterprise
  • Windows 10 IoT Core

Domovy a malé firmy

Na klasické počítače budeme doma standardně instalovat Windows 10 Home. Profesionálové a nároční jedinci, kteří využijí těch pár funkcí navíc určených spíše menším firmám, pak sáhnou po dražších Windows 10 Pro. Microsoft sám zdůrazňuje, že tato edice cílí na menší podniky, a to funkcemi jako vzdálená správa zařízení a aplikací, ochrana dat apod.

Windows 10

Až Windows 10 Pro budou podporovat Windows Update for Business, jež umožní spravovat parametry instalace aktualizací. Jinak první dvě vlaštovky nepředstavují moc nového, pouze dodávám, že edice Home a Pro najdeme také na větších tabletech, případně na zařízeních mezi klasickým počítačem a tabletem (s procesorem architektury x86). Windows RT v samostatné podobě dále nepokračují.

Střední a velké firmy

Větší firmy podobně jako v minulosti sáhnou po edici Enterprise, která dále staví na edici Pro a oproti ní přidává mj. další funkce pro správu. Měla by vyhovovat středním a velkým podnikům – nic lepšího už Microsoft nenabídne. Bude dostupná v rámci Volume Licensing a právě tato edice umožní kontrolu nad proudem inovací.

Budou-li firmy konzervativní, zvolí k instalaci pouze záplaty, nikoli nové funkce a jiná vylepšení. Z článku nevyplývá, že změna volby instalace aktualizací nedělitelně souvisí s Windows Update for Business. O zvláštní větvi, která se nebude vyvíjet, ale bude pouze záplatována, jsme už psali. V originále se jí říká Long Term Servicing Branch, tedy větev s dlouhodobou podporou.

Školy

Úplnou novinku nepředstavují ani Windows 10 Education, která navazují na dřívější iniciativu Windows 8.1 ve škole. Podle názvu snadno odhadnete, že míří do škol. V praxi se jedná o mírně modifikovanou edici Enterprise, kde možnosti správy a další funkce odpovídají zaměření na vzdělávací organizace. Nic konkrétnějšího bohužel zatím nevíme.

Windows 10

Microsoft pouze sdělil, že bude existovat možnost, jak počítače studentů s Windows 10 Home a Windows 10 Pro bude možné upgradovat na Windows 10 Education. Minimálně nám firma naznačila, že podmínky pro licencování budou trochu volnější. Patrně reaguje na trend vlastních zařízení, kde by ovšem s jinou edicí mohly vznikat problémy s kompatibilitou, aspoň z hlediska pokročilých funkcí využívaných ve školách. Povolení povýšení na edici Education považuji za rozumný a vítaný krok.

Mobilní zařízení

Na mobily a malé tablety do 8" nezamíří plnohodnotná edice s desktopem, byť některá nová zařízení budou obsahovat něco jako odlehčený desktop. Pokračovatel rodové linie Windows Phone se bude nazývat Windows 10 Mobile. Tak už Redmondští systému v podstatě dosud přezdívali. Dali však zelenou drobnému jménu? Obávám se, že si lidé nový produkt asociují s Windows Mobile.

Společného ovšem tyto dva systémy nemají prakticky nic. Windows 10 Mobile budou podporovat trend nošení vlastních zařízení do zaměstnání, tedy i funkce pro správu. Přesto vznikne ještě edice Windows 10 Mobile Enterprise. Dostupná bude přes Volume Licensing a kromě funkcí pro správu navíc nabídne ovlivnění proudu aktualizací pomocí nástroje Windows Update for Business.

Internet věcí a upgrade

Protože v nadcházejících letech bude důležitým trendem internet věcí, Microsoft na to zareagoval patřičně odlehčenou edicí. Windows 10 IoT Core budou fungovat i na nejméně výkonných zařízeních, typicky určených pouze pro vykonávání jedné činnosti. Operační systém bude v této podobě maximálně ořezaný.

Windows 10 Fall Creators Update

Pro mírně náročnější zařízení jako bankomaty bude Microsoft dále nabízet i upravené edice Enterprise a Mobile Enterprise. Microsoft připomněl, že nová Windows budou dostupná v létě, ale konkrétní datum neuvedl. Ani měsíc. Z dřívějška víme, že interně cílí na konec července a že nejdříve dorazí desktopová edice.

KL24

Firma naznačila, že už na podzim nás čeká větší aktualizace. Připomněla také, jak to bude s upgradem zdarma. Bezplatně na Desítky v prvním roce od uvedení budete moct přejít jako spotřebitelé. Pro lepší přehlednost nahlédněte do tabulky:

Mám Dostanu
Windows 7 Home Premium Windows 10 Home
Windows 7 Professional Windows 10 Pro
Windows 7 Ultimate Windows 10 Pro
Windows 8.1 Core Windows 10 Home
Windows 8.1 Pro Windows 10 Pro
Windows Phone 8.1 Windows 10 Mobile

Každopádně se nemohu zbavit pocitu, že by schéma edic mohlo vypadat o poznání jednodušeji. Domácí edice by se jmenovala prostě Windows 10, případně Windows 10 Home, ve firmách a školách by používali Windows 10 Enterprise a na mobilech by byla pouze Windows 10 Mobile.

Byl pro vás článek přínosný?