Hlavní navigace

Microsoftu se dařilo. Cloud pro něj bude brzy nejvýnosnější oblastí

Sdílet

Zdroj: Redakce

Redmondská společnost ukončila druhé čtvrtletí fiskálního roku 2019 s tržbami 32,5 miliardy dolarů, což je o 12 % více než před rokem. Čistý zisk činil 8,4 miliardy, loni kvůli odpisům souvisejícím s americkou daňovou reformou firma skončila ve ztrátě 6,3 miliardy.

Microsoftu se daří srovnávat výkonnostní rozdíly mezi jednotlivými divizemi. Personal Computing přispěl do kasy 13 miliardami (7% růst), Productivity and Business mají na svědomí 10,1 miliardy (13% růst) a příjmy Intelligent Cloudu činí 9,4 miliardy (20% růst). Všechny splnily odhady stanovené v minulém kvartálu.

Firma již roky nezveřejňuje konkrétní čísla svých produktů, jen jejich relativní úspěch ve srovnání s předchozím rokem. Z finanční zprávy tak vyplývá, že prodeje podnikových edic Office šly o 11 % nahoru, za růstem stojí Office 365, zájem o krabice verze upadá. O 1 % si polepšil i Office pro domácnosti. Spotřebitelská edice Office 365 má již 33,3 milionu předplatitelů. Obchodní software Dynamics si meziročně polepšil o 17 %. Serverové produkty a služby hlásí 24% růst, cloud Azure dokonce 76%.

MMF24

TIP: Microsoft chystá zbrusu nový Edge postavený na Chromiu

Trh s počítači je momentálně v útlumu, což se opět potvrdilo na slabších výsledcích Windows. OEM Pro verze oslabily o 2 %, OEM Home dokonce o 11 %. Před Vánocemi Microsoft představil nové počítače Surface, takže tržby z hardwaru vzrostly o 39 %. Herní hardware nicméně oslabil o 19 %, protože před rokem přišel výkonný Xbox One X a během letošních svátků už zájem o konzoli nebyl tak velký. Herní divize přesto hlásí 8% zlepšení zejména díky 31% růstu prodeje her a služeb na Xboxu.

Byl pro vás článek přínosný?