Hlavní navigace

Oficiálně: Herní půjčovna Xbox Game Pass zamíří i na PC

25. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft při oznamování finančních výsledků za poslední čtvrtletí prozradil zajímavou informaci, kterou jsme si na první pohled nevšimli. V konferenčním hovoru s novináři totiž šéf firmy Satya Nadella mluvil o tom, jak velkou mají hráčskou komunitu a že důležitým bodem k dalšímu růstu bude spuštění Game Passu pro PC. (Hovor zde v čase 59:00.)

Takovou zprávu jsme rozhodně nečekali od hlavy celé firmy, ale spíš Phila Spencera nebo Larryho Hryba, kteří vedou herní divizi, respektive síť Xbox Live. Od začátku roku již víme, že Xbox Game Pass může fungovat i na PC, ale týká se to pouze titulů nabízejících tzv. Xbox Play Anywhere. Vydavatelé mohou nabízet výhodný typ licence, kdy jednu zakoupenou hru mohou hráči aktivovat na Xboxu One i Windows 10. Takových je ale jen zlomek.

V Game Passu najdeme přes 200 her, ale Play Anywhere jen necelých 50 titulů. Plnohodnotný Game Pass pro PC by měl přinést více obsahu. Ne všechny hry pro Xbox jsou pochopitelně dostupné i na PC, ale Microsoft by mohl do katalogu zařadit naopak i tituly, které zase nejsou k dostání na konzolích. Age of Empires, Age of Mythology a další… K tomu může mít Microsoft dohodu i s ostatními vydavateli.

MMF24

Když nad tím tak přemýšlím, v Game Passu by nakonec mohly být i ryze konzolové tituly. Nesmíme zapomínat na to, že Microsoft připravuje Project xCloud pro streamování her. Na přesnou podobu nové služby si ale ještě budeme muset pár týdnů či měsíců počkat.

Xbox Game Pass již od června 2017 funguje i v Česku. Za měsíční poplatek hráči dostanou neomezený přístup ke katalogu dnes už stovek her a slevy pro trvalý nákup. V době spuštění služba stála jen 149 Kč měsíčně, letos ale zdražila na 259 Kč. Microsoft totiž oznámil, že do katalogu bude okamžitě umisťovat i všechny vlastní nové hry. Zájemci tak mohou rovnou spustit i letošní novinky jako Forza Horizon 4, Sea of Thieves nebo State of Decay 2 a v budoucnu dostanou Crackdown 3, Halo Infinite a další. Microsoft totiž stále nakupuje nebo zakládá nová studia.

Byl pro vás článek přínosný?