Hlavní navigace

Jedna brána. MojeID podporuje i přihlašování k online službám veřejné správy

28. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: logo: CZ.NIC | koláž: Petr Urban / Cnews

Službu MojeID sdružení CZ.NIC spustilo na podzim 2010, čili má za sebou už téměř jednu celou dekádu fungování. Snahu o univerzální přihlašovací identitu poháněla myšlenka, že jedny přihlašovací údaje nahradí zvláštní registrace v každé internetové službě. Funguje na principu vícestupňového ověření identity, přičemž nejvyšším stupněm je ověření vaší identity podle dokladu totožnosti. Některé služby mohou tento stupeň ověření vyžadovat, povinný ale není. Služba MojeID teď bude užitečnější. Podporuje totiž propojení s Národním bodem pro identifikaci a autentizaci (NIA). O tomto informačním systému jste pravděpodobně zatím mnoho neslyšeli, protože český stát jej nepropaguje. Do provozu byl uveden relativně nedávno, a sice v červenci 2018. Jak název napovídá, jeho smyslem je nabídnout bezpečné ověření totožnosti osoby tak, aby se mohla přihlašovat k online službám veřejné správy. Typicky k Portálu občana.

Snazší přihlašování

Za NIA zodpovídá Správa základních registrů, správní úřad spadající pod Ministerstvo vnitra. Pro přihlašování k online službám veřejné správy využijete občanský průkaz s čipem, případně NIA ID složené z uživatelského jména, hesla a jednorázového kódu z SMS, byť tyto přístupy nejsou rovnocenné. Jak z uvedeného vyplývá, NIA je pro funkční eGovernment klíčovou součástí.

Účet MojeID mělo začátkem roku 2016 zaregistrováno půl milionu lidí. Dnes je účtů 700 tisíc.

Statisíce registrovaných lidí, jak uvádí CZ.NIC, se pomocí MojeID mohou nově přihlašovat i k online službám veřejné správy. Může jít o Portál občana, kde najdete e-recepty, požádáte o výpisy z rejstříků, získáte potvrzení o studiu apod. Stejně tak může jít o Datové schránky nebo o podání daňové přiznání online. Aby to fungovalo, budete ale muset pochopitelně projít výše zmíněným nejvyšším stupněm ověření identity. Rovněž si k účtu musíte připojit bezpečnostní klíč.

Přidejte do svého účtu bezpečnostní klíč (foto: Petr Urban / Cnews) Přidejte do svého účtu bezpečnostní klíč (foto: Petr Urban / Cnews)

Bezpečnostní klíče CZ.NIC staví na standardu od FIDO Alliance. Oproti čipům, k nimž potřebuje čtečku, lze tyto klíče připojovat k chytrým zařízením přes rozhraní USB nebo přes NFC a Bluetooth. Teď chce CZ.NIC své klíče rozdávat vybraným uživatelům a uživatelkám, takže na každého se nedostane. Postupně se okruh rozšíří, ani tak se na všechny téměř jistě nedostane. CZ.NIC chce své klíče dostat do prodeje.

Na druhou stranu samozřejmě nemusíte čekat na hardwarový klíč od českého družení, využít můžete jakýkoli klíč s certifikací FIDO první úrovně. To je největší výhoda toho, že se CZ.NIC nepustil do vývoje vlastního řešení. Je také možné využít systémové klíče, konkrétně může jít o zařízení s Androidem 7 nebo novějším či o počítač s Windows 10. V obou případech musíte mít přístup do systému chráněný. Splníte-li podmínky, můžete pro přihlašování používat právě tato zařízení. Návody na zprovoznění hledejte na webu MojeID.

KL24

Zdroj: CZ.NIC

Byl pro vás článek přínosný?