Hlavní navigace

Nvidia snížila nároky G-Sync Ultimate, od teď ho splňují i monitory s DisplayHDR 600?

19. 1. 2021

Sdílet

Zdroj: Redakce
Vypadá to, že Nvidia potichu snížila nároky na to, aby herní monitor dostal certifikaci G-Sync Ultimate. Dejte si pozor na to, že už nezaručuje jas DisplayHDR 1000, nyní zřejmě stačí jen 600 cd/m² (ne-li méně).

Už je tomu hodně dlouho, co Nvidia oznámila monitory s G-Sync HDR. To byla společná známka pro podporu adaptivního obnovování dle proprietární technologie Nvidie kompatibilní s grafikami GeForce a zároveň pro podporu produkce obrazu s vysokým dynamickým kontrastem, tzv. HDR. Později (začátkem roku 2019) Nvidia změnila označení na G-Sync Ultimate, pod kterým se takové monitory nyní prodávají.

Původně tyto podmínky splňovaly prakticky jen drahé LCD panely s tzv. „FALD“ podsvícením, které měly 384 lokálně stmívatelných zón a maximální jas až 1000 cd/m². Tedy obrazovky splňující požadavky známky VESA DisplayHDR 1000. To je dosud téměř to nejlepší, co lze pro HDR v počítačových monitorech sehnat, ovšem současně jsou takové monitory také hodně drahé.

G-Sync Ultimate již nevyžaduje DisplayHDR 1000

Nvidia zřejmě proto nyní požadavky zmírnila. Nebylo to nijak veřejně oznámeno, ale novináři (poprvé zřejmě ti z webu PC Monitors) si všimli, že Nvidia na CES 2021 oznámila jako nové monitory s technologií G-Sync Ultimate dva monitory, které splňují již jen DisplayHDR 600 (tedy maximální jas 600 cd/m²): MSI Optix MEG381CQR a LG 34GP950G. Ty zřejmě také nemají ono FALD podsvícení.

Vypadá to, že Nvidia v tichosti snížila nároky toho, čemu dovolí nést označení G-Sync Ultimate a tím se do tohoto klubu dostanou monitory, které by dříve dovnitř vpuštěné nebyly. Toto počínání je asi potvrzeno tím, že Nvidia změnila charakteristiku, kterou na svém webu pro monitory s G-Sync Ultimate uvádí.

Původní požadavky G Sync Ultimate z doby CES 2019 Původní požadavky G Sync Ultimate z doby CES 2019 (Zdroj: Nvidia)

Z „Features the latest Nvidia G-Sync processors to deliver the very best gaming experience, including HDR, over 1000-nits brightness, stunning contrast, cinematic color, and ultra-low latency gameplay.“ vypadla pryč právě zmínka o jasu 1000 cd/m², tedy zřejmě v souladu s tím, že toto bylo odstraněno i z technických požadavků. Nyní je v popisu jen, že tyto monitory poskytují „lifelike HDR“, tedy zhruba přeloženo HDR jako živé.

Aktuálně uváděné požadavky na G Sync Ultimate již o konkrétním jasu nehovoří Aktuálně uváděné požadavky na G Sync Ultimate již o konkrétním jasu nehovoří (Zdroj: Nvidia)

Zatím není úplně jasné, co je přesně nové minimum pro monitory s G-Sync Ultimate. Jak už bylo řečeno, DisplayHDR 600 je evidentně dostatečné. PC Monitors ale upozorňuje, že v seznamu na webu Nvidie je teď i Acer Predator X34 S, který má dokonce jen certifikaci DisplayHDR 400. Je ovšem možné, že zrovna tento kus byl do tabulky přidán omylem.

Seznam monitorů se známkou G Sync Ultimate na webu Nvidie Seznam monitorů se známkou G Sync Ultimate na webu Nvidie (Zdroj: Nvidia)

Aktualizováno: podle Nvidie se požadavky nezměnily

Nvidia vydala k této záležitosti prohlášení, v němž potvrzuje, že onen Acer s nižším jasem byl v tabulce uveden jako třída G-Sync Ultimate omylem a mělo by to již být opraveno. Minimem by tedy nyní asi měly být obrazovky s třídou DisplayHDR 600 či podobným jasem.

Pokud ale jde o ustoupení od požadavku na DisplayHDR 1000, Nvidia uvádí, že ho nikdy u G-Sync Ultimate ve skutečnosti nevyžadovala, takže se vlastně nic nemění.

Asi to tedy musíme brát tak, že ač byl jas přes 1000 cd/m² uvedený mezi vlastnostmi G-Sync Ultimate (viz zde), Nvidia tím zřejmě ve skutečnosti nemyslela, že tuto vlastnost budou mít všechny monitory nesoucí tuto známku...

Požadavky podobné jako u konkurence

U AMD jsou požadavky na certifikaci FreeSync 2 HDR, což je alternativa pro grafiky Radeon, nyní vlastně velmi podobné. Od roku 2018 vyžaduje AMD alespoň DisplayHDR 600, tedy také maximální jas aspoň 600 cd/m², tam tedy byly takto méně highendová LCD zahrnuta od začátku. Původně se mohla Nvidia chlubit tím, že měla striktnější nároky a monitory s G-Sync HDR tedy garantovaly vyšší kvalitu HDR zobrazení (pročež ale samozřejmě stály odpovídajíc peníze navíc), teď ale obojí je na víceméně stejné úrovni.

CS24

Trošku nešťastné je ale asi to redefinování po dvou letech, kdy někteří zákazníci s neaktuálním povědomím nyní mohou do loga G-Sync Ultimate vkládat určitá očekávání a pak být zklamání.

Zdroje: VideoCardz, PC Monitors (Twitter)

Byl pro vás článek přínosný?