Hlavní navigace

Mozilla připravila další prohlížeč. Firefox Rocket je cílený na slabá zařízení a pomalé sítě

2. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
V pilotní fázi je dostupný pouze v Indonésii.

Oživeno dne 4. října:

Jak mne upozornil Michal Stanke, Sören Hentzschel si již nový prohlížeč vyzkoušel a pořídil také pár snímků.

Můžete se na ně podívat na www.soeren-hentzschel.at.

Firefox Rocket je odlehčený prohlížeč pro Android s úspornými funkcemi Firefox Rocket je odlehčený prohlížeč pro Android s úspornými funkcemi (foto: Sören Hentzschel)

Původní článek ze dne 2. října:

Mozilla v listopadu vydá přelomový Firefox, který s tím starým nebude mít mnoho společného. Vedle toho se v posledních měsících a letech výrazněji soustředí na soukromí na internetu, výsledkem čehož je samostatný prohlížeč Firefox Focus. Dostupný je na mobilních platformách iOS a Android.

Kolega jej charakterizoval takto:

„Focus si představte jako permanentní surfování v anonymním režimu. Prohlížeč neukládá historii, hesla, formuláře ani cookies (resp. vždycky to hned smaže). K tomu navíc ve výchozím stavu blokuje sledující reklamy, měřicí skripty a prvky sociálních sítí.“

Jak se zdá, Mozilla potají připravila ještě jeden prohlížeč. Nazvaný je Firefox Rocket a podle chudých oficiálních informací je dostupný pouze v Indonésii. Upozornil na něj Martin Brinkmann. Aktuálně nejsou k dispozici ani žádné fotografie. Podle podpisu se však nepřekvapivě jedná o mobilního klienta s nízkými nároky na hardware.

KL24

Může to dost dobře být další z odlehčených aplikací zaměřených na rozvojové trhy, kde si lidé mohou dovolit jen levnější přístroje a často mají k dispozici pomalé připojení. Přesně tohle Mozilla zmiňuje. Firefox Rocket nezabere moc místa na úložišti a umožňuje prohlížení na pomalých připojeních. Dále zmiňuje Turbo Mode. Tento režim blokuje obsah třetích stran jako reklamy, případně ale také obrázky.

Aby bylo možné vyjít s malým úložištěm, v prohlížeči je na ráně funkce pro vymazání mezipaměti. Dále obsahuje nástroj na pořizování snímků obrazovky. Patrně vás teď napadají některé otázky, na oficiální odpovědi si ale nejspíš budeme muset počkat. Rocket opravdu připomíná Focus, ten na druhou stranu nemusí být vhodný na běžné používání. Dle mého názoru může doplnit portfolio Mozilly jako prohlížeč pro běžné používání, jen v omezených podmínkách, kde je plnohodnotný Firefox příliš náročný.

Byl pro vás článek přínosný?