Hlavní navigace

V polovině listopadu vyjde Firefox Quantum. Někdy je rychlejší než Chrome

27. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Posledních několik měsíců získával Firefox výrazné novinky. Ty se nakumulovaly s po spojení s dalšími vylepšeními dostaneme nejvýkonnější Firefox všech dob, který leckdy trumfne i Chrome.

Mozilla nám brzy nabídne Firefox 57. Už celé měsíce víme, že to bude přelomové vydání. Zruší totiž kompatibilitu se starými typy doplňků (ale také komplexními motivy vzhledu) a současně změní tvář. Aby toho nebylo málo, Mozilla chystá ještě výrazné změny pod kapotou. Bez nadsázky budeme v tomto vydání moci hovořit o novém prohlížeči, protože se starým Firefoxem bude mít společné prakticky jen jméno.

Rekapitulace dosavadního vývoje Firefoxu

Než přejdu dál, je potřeba zmínit, že posledních několik vydání postupně získávalo mnoho novinek včetně těch pod kapotou. Již dnes Firefoxu funguje podstatně lépe než např. před půl rokem. Připomínám, že Mozilla mj. testuje novinky na experimentálním vykreslovacím jádře Servo. Některé z nich pak v rámci projektu Quantum přenáší do Firefoxu.

Postupně se tak obmění celé Gecko. Název zůstane, prakticky to však bude úplně nové vykreslovací jádro. Současně má Mozilla rozjetý projekt Electrolysis. Jedná se o novou architekturu prohlížeče, který se konečně rozdělí do více procesů. Připomeňme si poslední a nejdůležitější body vývoje Firefoxu:

Připomeňte si podcast Cnews FM s Michalem Stankem z komunity Mozilla.cz.

  • Architektura Electrolysis na některých sestavách pomáhá zlepšit výkon, viz Firefox 51.
  • Firefox 53 zlepšil stabilitu při zapojení grafického čipu. Už tohle byla věc vycházející z projektu Quantum. Dále přibyly dva pěkné kompaktní a hranaté (čtete nevypadající jako Chrome) motivy vzhledu.
  • Firefox 54 přináší novou architekturu Alectrolysis všem, kdo nepoužívají staré typy doplňků. Prohlížeč je rozdělený do více procesů, což zlepšuje stabilitu a výkon. Díky sandboxu je prohlížení navíc bezpečnější.
  • Svým způsobem přelomovým vydáním byl Firefox 55. Po dlouhé době nabídl opravdu znatelný růst výkonu, který navíc pocítili také ti, kdo své ohnivé lišky obtěžkávají starými typy doplňků. Výrazně se zlepšilo spouštění, snížena byla spotřeba paměti. V tomto vydání byla výrazně změněna podoba výsledků v adresním řádku a objevila se zde podpora virtuální reality na webu. Mozilla navíc začala primárně nabízet ke stažení 64bitovou variantu Firefoxu.

Firefox + Quantum = Firefox Quantum

V tomto týdnu nás čeká Firefox 56. Ten by nicméně neměl být tak významný – snad až na to, že by na podporovaných zařízeních měl 32bitové instalace převést na 64bitové. Toto vydání berme jako klid před bouří. Firefox 57 dorazí 14. listopadu a podle Mozilly půjde o natolik významné vydání, že jej pojmenovala jako Firefox Quantum.

Firefox 57 je zatím k dispozici jako betaverze Firefox 57 je zatím k dispozici jako betaverze

Jak jsem již uvedl, pár funkcí z projektu Quantum již Firefox získal. Je to výhoda krátkých vývojových cyklů – novinky můžeme získávat postupně. Firefox 57 mění vykreslovací jádro tak výrazně, že si podle Mozilly zaslouží pojmenovat jako Firefox Quantum. Svůj díl úspěchu nese též kumulace novinek z přechozích měsíců, o nichž byla řeč.

Mozilla tyto změny v kódu kvantifikuje, a to zejména pomocí benchmarku Speedometer 2. Sedmapadesáté vydání prohlížeče je jakýmsi vrcholem dosavadního snažení, což se v benchmarku projevuje zhruba dvojnásobným výkonem oproti rok starému Firefoxu. Byla by ovšem chyba srovnávat jen v rámci vlastního rybníčku.

Někdy je rychlejší než Chrome

Firefox 57, kterému Mozilla přezdívá Firefox Quantum, je při načítání řady populárních stránek rychlejší než Chrome. Aspoň to vyplývá z interního testu zachyceného na videu. I když si před pronášením definitivních soudů chceme skutečnost ověřit, minimálně očekávání Mozilla úspěšně vyšponovala.

Nový Firefox podstatně lépe využívá vícejádrových procesorů. K tomu patří také nový engine na zpracování rozvržení stránek. Ten při zpracování úloh používá více jader, což podle Mozilly jiný prohlížeč dnes nedokáže. Dále soustřední použití systémových prostředků na aktivní panel vyústilo ve zlepšení výkonu (často je lepší než Chrome), ve srovnání s Chromem ale Firefox spotřebovává v průměru o 30 % méně paměti.

MMF24

Vývojový tým v posledních měsících též analyzoval slabá místa zpomalují proces prohlížení. Zatím bylo vyřešeno 468 příčin zpomalování. V součtu všechna vylepšení výrazně zrychlují prohlížeč. Těšíte se na Firefox 57? Kdo se nemůže dočkat, může si stáhnout betaverzi, protože do tohoto kanálu sedmapadesátka čerstvě doplavala. Můžete též navštívit speciální stránku věnovanou Firefoxu Quantum na adrese www.mozilla.org/firefox/quantum.

Přesvědčí vás tyto změny o tom, že je takový Firefox lepší než starý Firefox s klasickými doplňky, o které přijdeme?

Byl pro vás článek přínosný?