Hlavní navigace

O Thunderbird bude letos skvěle pečováno. Mozilla prozradila dobré zprávy

3. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce
Dobré zprávy se týkají v první řadě počtu lidí, kteří na produktu pracují. Ten se díky příspěvkům zdvihl a zvedne, což dovolí lepší rozvoj aplikace než dosud. Na jaké oblasti se zaměří?

Před pár lety byl Thunderbird na pokraji smrti, dnes se mu ale dobře daří. Loňské hlavní vydání č. 60 bylo napěchované novinkami a letos bude dokonce leště lépe. Protože rostl objem darů, mohl se rozrůst vývojový tým. Aktuálně na poštovním klientu pracuje osm lidí na plný úvazek a letos se přidá dalších až šest lidí. Poslední vydání patří k těm zlomovým z hlediska podpory doplňků – podporuje moderní WebExtensions, zatím však i starší typ doplňků. To je ovšem přechodný stav, postupně o staré doplňky Thunderbird přijde podobně jako Firefox. Vývojový tým nás ujišťuje, že v posledních měsících sbíral zpětnou vazbu a pokusí se vše provést maximálně bezproblémově. Ohlasy z komunity ovšem bude brát v potaz i v jiných oblastech. Mozilla dále upevnila podporu komunitního vývoje.

Výhled na rok 2019

Jak se nová vývojářská síla projeví na samotném produktu? Za prvé začne splácet dluhy, které podle komunitního manažera vůči technické úrovni Thunderbirdu vznikly. Čili bude se zlepšovat kód, aby aplikace byla obecně rychlejší a spolehlivější, uživatelské prostředí pohotově reagovalo atd. Hledají se tedy úzká hrdla a budou se přepisovat různé části, až pošťák nakonec bude fungovat ve více procesech. Není ovšem jasné, kdy vývoj do tohoto bodu dospěje.

MMF24

K novinkám v Thunderbirdu 60 přináší mj. tmavý kabát K novinkám v Thunderbirdu 60 přináší mj. tmavý kabát

Pracovat se bude také na zlepšení uživatelského zážitku. Specificky bude zlepšena integrace s některými službami. V Thunderbirdu bude mj. možné používat štítky pro třídění pošty v Gmailu. Oznámení by měla stylově zapadat do každého operačního systému, dojde také na přepracování uživatelského prostředí pro šifrování a nastavení programu – v tomto případě však není jisté, že budou práce dokončeny do letošního hlavního vydání.

Jedna pozice v týmu je pak vyhrazena na pouze na zlepšování funkcí spojených se zabezpečením a soukromím. I tímto směrem letos půjde vývoj Thunderbirdu. Používáte-li pošťáka, jste s nastíněnými směry spokojeni?

Byl pro vás článek přínosný?