Hlavní navigace

MSI má PCIe 5.0 SSD pro Alder Lake. Spatium s Phisonem E26 je v provedení karty do slotu

11. 1. 2022

Sdílet

Zdroj: MSI
Procesory Alder Lake bohužel neposkytují sloty M.2 s rychlostí PCI Express 5.0 pro NVMe SSD, ale řešení může být hodně jednoduché: disky v provedení karty do slotu PCIe. První takové PCIe 5.0 SSD pro Z690 desky už bylo představeno.

Procesory Alder Lake od Intelu přinesl v listopadu do desktopových PC (do notebooků nakonec ne) podporu PCI Expressu 5.0. Vysoké propustnosti jsou teď nejužitečnější pro SSD, ale platforma Alder Lake zrovna pro sloty M.2 PCI Express neposkytuje. Ale přece jen se SSD do PCI Expressu 5.0 dočkáme. MSI teď s Phisonem odhalilo disky Spatium, které mají provedení karty do slotu PCIe 5.0, takže absenci podpory v M.2 obcházejí.

Na CES 2022 představila firma MSI highendové SSD, vyvinuté ve spolupráci s Phisonem, které má provedení karty do slotu PCI Express a bude schopné využít konektivitu PCI Express 5.0 ×4, tedy s teoretickou propustností až 16 GB/s (praktickou ale spíš někde mezi 14 a 15 GB/s). Toto SSD bude patřit do řady Spatium, což je značka, kterou MSI používá od té doby, co má svoje vlastní SSD. založené je na řadiči E26 od Phisonu. SSD patrně vychází z referenčního návrhu od Phisonu, takže zapojení této firmy bude poměrně významné.

Kartu můžete vidět na fotce: jde o nízkoprofilový adaptér, PCB karty je zdá se dlouhé okolo 17 cm). Karta má fyzicky konektor PCI Express 5.0 ×4, ale v desktopové platformě ji asi budete instalovat do slotu ×8 nebo ×16 vyvedeného z procesoru. Ideální k tomu budou desky Z690 nebo H670 umožňující rozdělení linek z rozhraní PCIe 5.0 ×16 pro grafiku na ×8/×8, aby druhý slot zůstal dostupný pro GPU (nebo pro druhé SSD, pokud byste měli takové spády a stačilo by vám integrované GPU).

MSI Spatium s řadičem Phison E26 na CES 2022 2 MSI Spatium s řadičem Phison E26 na CES 2022 (Zdroj: MSI)

Zatím jde asi o prototyp a nebylo sděleno, jaké toto úložiště dosáhne parametry. Jen to, že používá protokol NVMe 2.0 a má mít velmi vysoké rychlosti sekvenčního čtení a zápisu. TechPowerUp píše, že na CES zástupci zmínili propustnosti, které budou za hranicí 10 GB/s, ale jak dalece za touto hranicí, zatím nevíme.

Referenční návrh PCB od Phisonu možná původně cílí hlavně na servery, na konci karty je množství pozic evidentně určených pro záložní kondenzátory. Ty bohužel nebudou na desktopové verzi disku (respektive karty) osazené, takže odolnost před nečekaným výpadkem napájení bude výrazně slabší.

PCB pro SSD s řadičem Phison E26 PCB pro SSD s řadičem Phison E26 (Zdroj: techPowerup)

Naopak možná finální verze bude mít nějaké RGB LED a podobné ozdůbky, to uvidíme. Ve finále bude asi celá karty krytá pasivním chladičem, zatímco ukázaný prototyp má na sobě jen prostý plech či nějakou fólii. Ta ale určitě není definitivní podobou chladiče, zvlášť proto, protože má výřez, aby jí byl vidět řadič pro předváděcí účely.

Phison má patrně také referenční návrhy modulů M.2 s řadičem Phison E26 a podporou PCI Expressu 5.0 ×4. Ty ale budou na platformě Alder Lake potřebovat, abyste je nainstalovali do adaptéru pro slot ×8 nebo ×16. Nativně se asi budou dát používat až na highendové platformě Intelu W790 s procesory Sapphire Rapids. Případně ve vzdálenější budoucnosti možná na platformách AMD, protože socket AM5 má také podporovat PCI Express 5.0 – ovšem zatím nevíme, zda ve slotech M.2.

Zatím bohužel nebylo řečeno, kdy by se toto SSD mohlo dostat na trh. Phison loni uváděl, že by moduly s řadičem E26 mohly být na prodej v druhé polovině letošního roku, což by znamenalo, že ještě uběhne dost času, než se tato karta bude dát koupit. Nevíme, zda se třeba plány o něco neurychlily.

Vedle MSI Spatium s řadičem E26 oznámila SSD schopné využít PCI Express 5.0 také firma Adata, kde ale také zatím neznáme termín vydání. Její prototypy mají provedení M.2, nejde tedy o karty do slotu, okamžitě připravené k službě v platformě Z690/Alder Lake.

Tip: PCIe 5.0 SSD pro procesory Alder Lake na cestě: Adata má moduly M.2 s rychlostí až 14 GB/s

Zdroj: techPowerUp, MSI

Byl pro vás článek přínosný?