Hlavní navigace

MSI už má první notebook s procesorem Intel Meteor Lake. Čip sám se už dá koupit na internetu

31. 5. 2023

Sdílet

Zdroj: Intel, koláž Cnews
Na Computexu se objevil první notebook s novým 4nm procesorem Intelu. Vyjde až na podzim, ale vzorky CPU už se povalují na eBayi.

Už jsme psali o oficiálním demu procesoru Meteor Lake, které Intel předvedl na Computexu. Ukazovalo AI aplikace na CPU s 22 vlákny (a 16 jádry), přičemž Intel použil vlastní design notebooku používaný asi jako prototyp. Ale na veletrhu už byl k vidění i reálný notebook, který se bude dát pořídit s tímto ještě nevydaným procesorem. Ukázalo ho MSI, a ačkoliv se to asi ještě nesmí potvrdit, evidentně v něm už Meteor Lake je.

Zatímco u desktopové verze se mluví o tom, že byla zrušená, Meteor Lake pro notebooky patrně směřuje k vydání. MSI už na Computexu předvádělo notebook Prestige 16 (patrně budou existovat verze Evo a Studio), v němž je také osazen procesor Meteor Lake s 22 vlákny, zřejmě varianta Meteor Lake-P. Dost možná jde i o stejný procesor, který ukazoval Intel.

MSI Prestige 16 s procesorem Meteor Lake

MSI Prestige 16 s procesorem Meteor Lake

Autor: NotebookCheck

MSI asi ale možná nemělo povolené už Meteor Lake prezentovat, protože nikde není přímo řečeno, že o Meteor Lake jde, jen že přístroj bude osazen „nejnovějším procesorem Intel Core“.

Ale přístroj byl novinářům dostupný k vyzkoušení a pohled do Task Manageru ve Windows ověřil onen charakteristický počet jader a vláken. Šlo opět o vzorek (ES, dle označení Genuine Intel 0000), tedy ne o hotový sériový model procesoru. Ty asi ponesou označení v novém stylu „Core Ultra“, které nedávno prosáklo.

Tip: Konec patnáctileté tradice. Intel končí s i9, i7, i5 a i3 u procesorů, přichází Core Ultra

Přístroj bude mít váhu okolo 1,5 kg, až 140W nabíjení přes USB-C a volitelně v něm také bude možno mít neupřesněné grafiky Nvidia GeForce RTX generace 4000 (fotky notebooku si můžete prohlédnout na webu NotebookCheck).

Procesor Intel Meteor Lake se ukazuje v Task Manageru na noteboku MSI Prestige 16

Procesor Intel Meteor Lake se ukazuje v Task Manageru na notebooku MSI Prestige 16

Autor: NotebookCheck

Vydání letos na podzim

Podle MSI se tento notebook začne prodávat ve čtvrtém kvartálu. To znamená, že Intel by asi měl notebookové procesory Meteor Lake vydat nejpozději někdy na podzim, ale v každém případě v letošním roce. U desktopových, jak už bylo řečeno, je značná pravděpodobnost, že vůbec nevyjdou, Intel chystá refresh procesorů Raptor Lake.

Černý trh o krok napřed

Poněkud kuriózně se ve stejné době vzorek procesoru Meteor Lake pro notebooky objevil na prodej na eBayi (za 999,99 $). Intel sám ukázal i nějaké vizualizace procesoru, nicméně díky aukční nabídce lze vidět i přímo reálnou podobu procesoru, který nyní byl předváděn skryt pod šasi notebooků.

Fotka vzorku Meteor Lake prodávaného na eBay

Fotka vzorku Meteor Lake prodávaného na eBayi

Autor: Tom's Hardware

Protože jde ale o procesor s pouzdrem BGA pájený na desku, nebude se asi případný kupující schopen tyto vzorky jen tak zprovoznit a otestovat. Pokud by se ale někomu podařilo pokoutními kanály sehnat i vývojovou platformu, možná by se mohly objevit nějaké předběžné testy výkonu. Pravda, u takového nefinálního hardwaru nemusí mít 100% vypovídací hodnotu.

Zdroje: VideoCardz, Tom's Hardware, NotebookCheck

Byl pro vás článek přínosný?