Hlavní navigace

Na trh míří pasivně chlazené GeForce GTX 750 a 750 Ti. Chystá je Palit

10. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Grafický čip GM107, který Nvidia uvedla v zimě jako první výhonek generace Maxwell, zaujal mezi jiným také svou úsporností – oba modely na něm založené nedosahují spotřebou ani na 75W limit napájení slotu PCI Express. Příznivci tichých PC už nejspíš od té doby také vyhlížejí nějakou kartu, která by toto využila a chladila se bez použití ventilátoru. Zatím taková na trhu sice není, už brzy by ji ale měla uvést firma Palit. Pod označením KalmX chystá jak pasivní GeForce GTX 750, tak model GTX 750 Ti.

Chlazení bude u těchto karet řešeno pomocí poměrně rozměrného pasivu se dvěma niklovými heatpipe, vycházejícími z měděné základny. Chladič by měl být u obou modelů stejný a díky relativně mírným TDP tentokrát zřejmě nebylo nutno přistupovat k vyvádění pomocných chladičů na bok nebo na rubovou stranu (například chladič, který PowerColor vymyslel pro Radeon HD 7850, byl mnohem složitější). Karta má krátké PCB sotva delší než slot PCI Express ×16, žebra ale kartu značně přesahují na výšku, takže ve skříni musí být nad sloty místo navíc. Ačkoliv to tak z fotografií možná nevypadá, pasiv se má tloušťkou vejít do dvou slotů – čím větší průvan kolem něj ale bude, tím lépe.

Pasivně chlazená GeForce GTX 750/750 Ti KalmX od Palit (Zdroj: ComputerBase)
Pasivně chlazená GeForce GTX 750/750 Ti KalmX od Palit (Zdroj: ComputerBase)

Web ComputerBase, který o počinu firmy Palit informuje, zjistil i takty obou modelů. GeForce GTX 750 Ti KalmX má GPU v základu nastaveno na 1020 MHz, s typickým turbem 1085 MHz – což jsou referenční takty. Těch se drží i paměť GDDR5 na efektivní frekvenci 5,4 GHz a její kapacita je 2 GB, pochopitelně se 128bitovou sběrnicí. Coby výstupy lze použít dvojici DVI a jedno HDMI (je ve variantě Mini), přídavné napájení grafika nemá.

Pasivně chlazená GeForce GTX 750/750 Ti KalmX od Palit (Zdroj: ComputerBase)
Pasivně chlazená GeForce GTX 750/750 Ti KalmX od Palit (Zdroj: ComputerBase)

Model GTX 750 KalmX bez přídomku Ti má stejné takty GPU (tedy 1020–1085 MHz), jen má logicky místo 640 aktivních jen 512 stream procesorů. Takt paměti GDDR5 je snížen na 5 GHz efektivně, kapacita by ale měla zůstat na 2 GB. Až na GPU a takt RAM by obě karty měly být fyzicky shodné.

 

CS24

Pasivně chlazené karty se obvykle prodávají za určitý příplatek. Kolik přesně to bude u KalmX od Palitu, zatím nelze přesně říci. Karty se ještě nezačaly prodávat, u pár německých a rakouských obchodů už ale lze aspoň dohledat nižší variantu bez Ti za cenu od zhruba 115 EUR (zhruba 3150 CZK). To by nebylo o mnoho horší než u aktivně chlazených modelů (neboť je třeba srovnávat s modely s 2 GB paměti), suma se ale po uvedení ještě může ustálit na jiné pozici. Model Ti by zase podle webu ComputerBase měl snad cenou začínat na 140 EUR (3850 CZK).

Zdroj: ComputerBase

Byl pro vás článek přínosný?