Hlavní navigace

Nadpozemsky detailní. Astronauti na ISS natočili první 8K video z vesmíru

5. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mezinárodní vesmírnou stanici již nepřetržitě obydlujeme 18 let. V den tohoto výročí zveřejnily americká NASA spolu s evropskou ESA nové video ukazující kosmonauty a interiér ISS. Vůbec poprvé v rozlišení 8K (8192 × 4320 px), 16× vyšším než Full HD.

Video umístily na YouTube, můžete ji jej ale stáhnout v původní kvalitě z nasa.gov (soubor má 3,1 GB). Členové posádky točili kamerou Red Helium 8K, která bez objektivu a záznamová jednotky stojí 25 000 dolarů. Na palubu se dostala se 14 zásobovací misí SpaceX letos v dubnu.

TIP: Samsung srazil cenu 8K televizoru. Má ale takové rozlišení vůbec smysl?

Jsme nadšení z nových technologií, které pomáhají veřejnosti přiblížit výzkum na ISS. Každé zlepšení obrazové kvality přibližuje pozemšťany blíže k vesmíru a umožňuje jim to pozorovat, jak vesmírná stanice pomáhá zlepšovat i jejich život,“ řekl David Brady, jeden z vědců z Johnsonova střediska v Houstonu, který vyhodnocuje bádání na ISS

TIP: První české televize vysílají 4K videa od NASA

CS24

Na videu je vidět vědce při sekvencování DNA ve vesmíru, pěstování rostlin nebo studium sil mezi částicemi sedimentů, které by mělo pomoci předpovídat eroze půdy. Zachyceno je též obří robotické rameno určené k manipulaci s náklady vně stanice nebo systém pro recyklaci vzduchu.

Byl pro vás článek přínosný?