Hlavní navigace

Nej.cz kupuje Netbox. Jeho optická síť dosáhne k půl milionu domácností

29. 10. 2021

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Miliardář a majitel operátora Nej.cz Karel Pražák kupuje brněnský Netbox, respektive firmu Smart Comp. Nej.cz (a celá skupina Kaprain) posiloval v průběhu celého roku. Koupil například operátora itself, Selfnet nebo Telly CE. Nyní spolkne dalšího konkurenta.

Smart Comp poskytuje optický internet Netbox zejména v Brně, ale internetovou televizi Kuki po celém Česku. I podle předchozích akvizic zajímají Nej.cz zřejmě více optické sítě, kde již nyní patří mezi největší hráče. Firma před lety začínala jako operátor kabelové televize a nyní patří mezi největší poskytovatele internetu v Česku. Větší jsou snad jen Vodafone (exUPC) či O2.

Akvizici Telly CE si přitom nepleťte s Telly (bývalé Digi TV), které zůstává pod křídly Lama Energy Group. Silného hráče na poli internetové televize ale získá v podobě Kuki. Smart Comp totiž na jaře také posiloval a odkoupil polovinu internetové televize Kuki, kterou předtím spoluvlastnil s dalším poskytovatelem internetu, pražským Planet A (které ještě předtím koupil T-Mobile). Trh poskytovatelů internetu a přidružených služeb se stále více konsoliduje.

MMF24

Nej.cz Nej.cz

Optické sítě zažívají rozmach a velká část operátorů se musí spoléhat na síť CETINu. Kdo má v zemi vlastní optické „dráty“, mohl by mít také konkurenční výhodu. Spolu s Netboxem má síť Nej.cz dosáhnout k půl milionu domácností.

zdroj: Nej.cz via E15

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.