Hlavní navigace

Netflix mezi hollywoodskou smetánkou. Povýšil na studio a má další Oscary

25. 2. 2019

Sdílet


Již třetí rok po sobě si Netlix odnáší Oscara. Americká filmová akademie v roce 2017 ocenila jím produkovaný krátkometrážní dokument The White Helmets, loni pak celovečerní dokument Icarus. Až letos ale zabodoval i ve velkých cenách. Mexické drama Roma režiséra Alfonsa Cuaróna mělo 10 nominací a proměnilo tři za nejlepší režii, kameru a cizojazyčný film. K tomu ještě byl netflixovský Period. End of Sentence oceněn za nejlepší dokumentární kraťas. Kompletní výsledky najdete na Edně.

Pro Netflix je letošní rok dokonání snahy stát se plnohodnotným filmových studiem. Na podzim firma oznámila, že za miliardu dolarů staví ateliéry v Albuquerque v Novém Mexiku, kde zaměstná přes 1000 lidí starající se o filmovou produkci. A přesně před měsícem se po více než 20 letech stal prvním, kdo rozšířil organizaci Motion Picture Association of America (MPAA). Netflix tak doplnil klasickou hollywoodskou šestku Paramount Pictures, Sony Pictures Entertainment, 20th Century Fox, Universal Studios, Walt Disney Studios a Warner Bros.

Netflix již také získal několik Zlatých glóbů udělovaných Asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu, na svém kontě má také televizní ceny Emmy nebo BAFTA, které předává Britská akademie filmového a televizního umění.

KL24

TIP: Netflix má již 139 milionů předplatitelů

Byl pro vás článek přínosný?