Hlavní navigace

Netflix ví, že si lidé mezi sebou sdílejí účty, ale zatím s tím nic dělat nebude

23. 10. 2019

Sdílet

Netflix je se 158 miliony předplatiteli největší placenou streamovací službou na světě. Mohl by být ještě větší, kdyby všichni ti, co jej sledují, měli vlastní účet. Jak ukázal loňský průzkum společnosti Magit, třetina mileniálů (tedy „třicátníků“) sdílí hesla ke streamovacím službám se svými přáteli. Firmy z nich nic nemají, jen zvyšují nároky na infrastrukturu.

Tyto služby většinou mají rodinné účty, takže se do domácnosti legálně pořídí jen jeden tarif za výhodnou cenu. Problém ale nastává v případě, když spolu sdílející uživatelé nebydlí. Spotify to už od podzimu řeší a uživatelům při prvním přihlášení zkontroluje domovskou adresu. Sledovat ji pak chce i průběžně, viz podmínky.

Netflix zatím tak přísný není, firma ale ví, že lidé účty sdílí. Přišla na to řeč během konferenčního hovoru při ohlašování finančních výsledků za třetí kvartál. Na sdílení se ptal analytik Michael Morris a odpovídal mu produktový šéf Netflixu Greg Peters (na videu od času 30:20). Řekl, že situaci sledují, ale prozatím nemají žádné plány, že by něco měnili.

Ostatně, mohli by si tím ublížit. Zákazem sdílení by nemuseli získat nové uživatele, ale naopak by ztratili ty, kteří platí společně s přáteli. Růst mohou tím, že nabídnou dostatek kvalitního obsahu, který by uživatele přesvědčil, aby aktivovali předplatné. Možnou cestou jsou i nové tarify. Například v Indii firma připravila speciální nabídku určenou jen pro mobily za 250 rupií (81 Kč). Vyšší tarif Basic, se kterým lze videa sledovat i na TV nebo počítačích, tam stojí dvojnásobných 500 rupií (162 Kč). Kromě si Indové mohou Netflix předplatit jen na týden za čtvrtinové částky.

Sdílíte s někým Netflix účet?

TIP: Netflix je konečně v češtině. Jak ji zapnout?

MMF24

V Česku stejně jako ve většině ostatních zemí má Netflix tři tarify Basic, Standard a Premium. Liší se maximální dostupnou kvalitou obrazu i zvuku a také tím, na kolika zařízeních současně lze videa sledovat. Nejlevnější tarif Basic má jen jeden souběžný stream, takže kdyby někdo účet sdílel s kamarádem, v jednu chvíli poběží video jen jednomu z nich. Standard počet streamů zvyšuje na dva, Premium pak na čtyři. Ke každému účtu lze přidělit až pět profilů, každý s vlastním nastavením, historií sledování a doporučovacími algoritmy.

Typy předplatného Netflixu
Basic Standard Premium
předplatné 199 Kč 259 Kč 319 Kč
rozlišení 480p 1080p 2160p
HDR ne ne ano
Dolby Digital Plus 5.1 ano ano ano
Dolby Atmos ne ne ano
souběžných sledování 1 2 4

via Slashdot

Byl pro vás článek přínosný?