Hlavní navigace

Next-gen ARM procesor Qualcomm Hamoa má osm velkých jader a podporuje i samostatná GPU

23. 1. 2023

Sdílet

Zdroj: Qualcomm
Od procesorů Qualcommu s jádry Nuvia se čeká, že notebookům s Windows přinesou to, co Applu čipy M1 a M2. Teď k nim unikly podrobné detaily a vypadá to hodně zajímavě: tyto notebooky by prý dokonce mohly mít i přídavné herní grafiky.

Letos má konečně vyjít dlouho vyhlížený ARM procesor od Qualcommu s jádry Oryon, což je architektura od firmy Nuvia, od níž se čekají výkon a efektivita podobné ARM procesorům Applu – přímo z Applu totiž zakladatelé Nuvie utekli. Před nedávnem se pro tento procesor s kódovým označením „Hamoa“, který by mohl v noteboocích být velmi zajímavý, objevilo první info. Teď už toho k němu máme o dost víc, unikly docela obsáhlé podrobnosti.

Qualcomm zřejmě již s různými partnery sdílí informace o procesorech Hamoa. Něco k nim totiž nyní uvedl vývojář a leaker Kuba Wojciechowski na Twitteru. Ten uvádí, že jejich reálné jméno by nakonec mohlo být Snapdragon 8cx Gen 4, byť je asi možné, že to ještě není definitivně (toto označení tedy zrovna dech nevyráží…).

8 velkých, 4 malá jádra

Podle tohoto zdroje platí, že Hamoa je dvanáctijádrový čip, přesněji řečeno nejvýkonnější verze bude mít 12 jader. Nová vědomost je, že se bavíme o konfiguraci 8+4, tedy o osmi výkonných/velkých a jen čtyřech malých/úsporných jádrech. Qualcomm tedy sleduje obrácenou strategii než Intel, který dává důraz na počet E-Core, jelikož je má poměrně výkonná a zvedá jimi mnohovláknový výkon.

V čipu Hamoa asi jako v jiných Chňapdragonech bude účelem malých jader klasicky šetřit energii tím, že budou zpracovávat různé procesy a služby na pozadí. Malá jádra údajně běží na 2,5 GHz. Původně jsme si mysleli, že možná u těchto jader pořád jde o pomalé licenční in-order Cortexy-A510, ale podle tohoto taktu by asi spíš mohlo jít o Cortexy-A715 (nebo o jejich budoucího následníka). Každopádně tato malá (či prostřední?) jádra nemusí mít vlastní speciální architekturu jako velká jádra Oryon založená na oné léta „hajpované“ a očekávané architektuře od Nuvie.

Qualcomm Oryon oznámení Qualcomm Oryon - oznámení (zdroj: Qualcomm)

Velká jádra Oryon údajně mají na vzorcích, které Qualcomm nyní testuje, frekvenci 3,4 GHz. Osm velkých jader je zřejmě rozděleno do dvou bloků po čtyřech, přičemž tento čtyřjádrový blok má prý vždy sdílenou 12MB L2 cache – toto je design skutečně připomínající architekturu Applu, zatímco x86 procesory a dnešní jádra ARM Cortex licencovaná přímo od firmy ARM mají typicky menší privátní L2 cache a sdílená je až cache třetí úrovně (L3). Procesor Hamoa má mít L3 cache také, ale jen v kapacitě 8 MB, jde tedy asi o jakýsi prostor pro sdílení dat mezi třemi CPU bloky. Nadto ještě v čipu bude 12MB System-Level Cache (ta je sdílená i s dalšími jednotkami, jako je integrované GPU a akcelerátor AI, samotné GPU pak má ještě svou vlastní 4MB cache).

Procesor bude podporovat patrně jen paměti LPDDR5X, nikoliv klasickou DDR5. Paměťový řadič je osmikanálový, ovšem to se asi bavíme o 16bitových kanálech paměti LPDDR, což znamená šířku 128 bitů – ekvivalent toho, co se u PC s pamětí DDR4 označuje jako dvoukanálový řadič (2 × 64 bitů – u DDR5 už se to ale také změnilo a fakticky se používají čtyři 32bitové kanály).

Samostatné grafiky v ARM noteboocích?

Pokud jde o integrované GPU procesoru Hamoa, to nebude nové, Qualcomm prý integruje už existující design – Adreno 740, což je GPU použité v aktuálně vycházejícím Snapdragonu 8 Gen 2 pro telefony. Pozoruhodné ale je, že platforma počítá i s použitím samostatného GPU v notebooku. Dvanáctijádrová verze procesoru má údajně vyhrazeno rozhraní PCIe 4.0 ×8 pro připojení grafiky. Qualcomm asi neplánuje vyrobit samostatné GPU Adreno (i když by to byla hodně zajímavá věc), ale před časem avizovala podporu Arm procesorů se svými GPU Nvidia, takže by teoreticky tyto notebooky mohly mít grafiky GeForce, snad i s patřičnými ovladači pro Windows – také potenciálně hodně zajímavá věc.

Tip: Nvidia uvádí GeForce RTX na platformu ARM: ray tracing a DLSS už i na Chrome OS/Linuxu

SoC bude mít i nezbytné PCIe 4.0 ×4 pro NVMe SSD ve slotech M.2 (vedle dospělých NVMe SSD se dají použít i mobilní úložiště UFS 4.0). A dále ještě nějaké dodatečné linky PCIe 3.0, na které se mohou připojit periférie – zejména síťové/bezdrátové adaptéry. Hamoa prý bude podporovat WiFi 7, ale není úplně jasné, zda bude adaptér integrovaný. 5G modem asi integrovaný není, protože Qualcomm prý k procesoru bude nabízet přídavný modem Snapdragon X65.

ARM notebooky s procesory Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 3 a 7c Gen 3 02 ARM notebooky s procesory Snapdragon 8cx Gen 3 a Snapdragon 7c+ Gen 3, předchozí generací procesorů Qualcommu pro PC s Windows (zdroj: Qualcomm, via ComputerBase)

Konektivita bude ale zajímavá v dalších ohledech. Hamoa poskytne porty USB 10 Gbps a údajně také tři porty USB4, tedy alternativu Thunderboltu 4 a možnost připojit externí monitory přes DisplayPort 1.4a. Podporované budou až tři monitory, údajně je možné mít současně jednu 5K obrazovku a dvě 4K. Čip podporuje akceleraci videa v rozlišení 4K (až 120 FPS při dekódování a až 60 FPS při enkódování), o podpoře 8K zatím řeč není. Je však přítomná hardwarová podpora jak dekódování, tak enkódování formátu AV1.

MMF24

Vydání už letos?

Aktuálně Qualcomm uvádí, že by tento procesor s jádry Oryon měl vyjít již letos. Nemusí asi být hned dostupný i na reálném trhu, protože může chvíli trvat, než vyjdou i hotové notebooky postavené kolem něho. Může tedy asi jít i o produkt relevantní až v roce 2024, ale asi ani dřívější příchod počítačů nelze vyloučit. Čeká nás možná tedy dost zajímavé oživení trhu s notebooky.

Zdroje: Kuba Wojciechowski, WCCFtech

Byl pro vás článek přínosný?