Hlavní navigace

Slavná Nokia 3310 oslaví 20. narozeniny. Akumulátory se stále prodávají

31. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: frkotou / Pixabay | úprava: Petr Urban / Cnews

Na klasický tlačítkový mobil Nokia 3310 si jistě dobře pamatujete, nebo ho aspoň znáte z legend, pokud jste výrazně mladší. Svého času oblíbený přístroj zítra oslaví 20. narozeniny, neboť Nokia jej představila 1. září 2000, byť na trh se dostal až během zbytku roku. Z dnešní perspektivy není bez zajímavosti, že tehdy výrobce model 3310 propagoval pomocí chatování přes SMS. Rovněž mu stálo za vypíchnutí, že anténa je integrovaná v těle. Podle Nokie se prodalo 126 milionů kusů. Jedná se ale o údaj, který shrnuje prodeje původního modelu 3310 a o rok mladší iterace 3330. Před několika lety „nová Nokia“ oprášila starý model, aby vytěžila jeho možnou zbývající slávu. Nejedná se však o žádný velký návrat, příchod novinky v nás vzbudil rozpaky. (Vznikla dokonce i verze s odnoží Androidu, podporující 4G.)

Znáte dnes ještě někoho, kdo by původní Nokii 3310 používal?

Lidé klasickou Nokii ještě používají

Ale zpátky k původnímu modelu 3310. Pokud starý mobil ještě vlastníte, můžete s ním samozřejmě dodnes žít, protože sítě 2G neodešly. Při příležitosti uvedeného 20. výročí se e‑shop BatteryShop.cz nechal slyšet, že o akumulátory pro tento mobil je stále zájem. Dokonce uvádí, že typ akumulátorů kompatibilních s uvedeným přístrojem je téměř stejný jako po uvedení mobilu na trh.

Jen pro představu, e-shop ovšem z 80 % prodává akumulátory pro smartphony. Tlačítkové telefony tedy tvoří již jen malou část odbytu akumulátorů. Ohledně používanosti slavného modelu bohužel jiná nebo lepší vodítka nemáme. Poptávka po akumulátorech pouze ukazuje, že se ještě Nokia 3310 mezi lidmi v nějaké míře vyskytuje, což u rychle stárnoucí elektroniky tohoto typu není samozřejmost.

Je také důležité dodat, že shodný typ akumulátoru používaly také jiné modely Nokií, takže nelze říct, že by každý prodaný akumulátor byl nutně použit v modelu 3310. Na druhou stranu se bude jednat o mobily jen o fous mladší, takže jde pořád o skvělý výkon.

CS24

Zdroje: tisková zpráva Nokie | tisková zpráva BatteryShop.cz

Byl pro vás článek přínosný?