Hlavní navigace

Notebooky s Max-Q od Nvidie nabízí Acer i Asus. Obejdete se kvůli herní optimalizaci bez touchpadu?

6. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nvidia představila svůj program Max-Q už na Computexu, ale teď už máme možnost si osahat i první notebooky. Cílem Max-Q je udělat původně velké, tlusté a/nebo hlučné herní notebooky dostatečně tenké (až 18 mm) a lehké. Nvidia k tomu přistupuje komplexně a docela i radikálně.

Označení Max-Q není náhodné, jde o definici bodu, ve kterém je aerodynamický odpor letící rakety maximální, čemuž je přizpůsobován design raket. V tomto principu se shlédla i Nvidia při navrhování herních notebooků.

nvidia-geforce-gtx-max-q-laptops-now-versus-then

Tím nejviditelnějším prvkem Max-Q je podstatně jiné provedení notebooků, respektive poskládání klíčových komponent. Zmizel klasický touchpad, který musel ustoupit klávesnici, a ta se zase přesunula níže kvůli zlepšení chlazení grafického čipu. Zjednodušeně se dá říct, že celá horní polovina základny notebooku teď slouží pro uložení výkonného hardwaru, který by se pod klávesnicí chladil špatně.

Tohle přeskládání klávesnice má na efektivitu chlazení velmi dobrý vliv, ale zase může narušit ergonomii. Hráči ale mají úplně jiné požadavky a místo touchpadu stejně využijí spíše myš.

img_7352 Igor Staněk z Nvidie popisuje Max-Q

Navíc to není podmínka Nvidie a notebook může mít nálepku Max-Q i s klasickým uspořádáním komponent. Jen potom nebude tak tenký a chlazení komponent bude o něco těžší. Ale to je všechno na výrobci, jak se s tím vypořádá. Stačí, když splní podmínku hlučnosti do 40 dB.

Dalším krokem je nastavení grafického čipu rozumně tak, aby nedodával ten úplně nejvyšší možný výkon za cenu vysoké spotřeby, ale naopak dosahoval nejvyšší účinnosti. S Max-Q se kromě jinak poskládaného napájení a hlavně chlazení pojí i jiné nastavení ovladačů.

Pořád ale jde o špičkové grafiky GeForce desáté generace, tedy GTX 1060, GTX 1070 a GTX 1080 na architektuře Pascal. Podrobněji o tom psal už Honza Olšan v době prvního představení Max-Q.

Max-Q tedy znamená hlavně optimalizaci. Na jedné straně řada her nepotřebuje výkon na úplné maximum, takže lze hovořit jistém druhu o podtaktování, respektive o nastavení grafických čipů níže, než je jejich teoretické maximum.

CS24

img_7385 Vpředu referenční MSI, v pozadí první dva notebooky s Max-Q od Aceru a Asusu

První notebooky založené na designu Max-Q a vybavené grafickými kartami od Nvidie jsou v prodeji od konce června a z těch u nás běžně prodávaných jde například o Acer Predator Triton 700 nebo Asus ROG Zephyrus.

zephyrus Asus ROG Zephyrus

Asus se touchpadu nevzdal a chytře jej kombinuje s dotykovou verzí numerického bloku. Současně při otevření displeje dojde k pootevření dolního víka, kudy dochází k nasávání vzduchu. Samotné provedení Zephyrusu tak jde ještě mnohem dále. Jiní výrobci, například Eurocom, MSI nebo HP, nabídnou Max-Q v noteboocích s klasickou konstrukcí.

rog-zephyrus_2 Klávesnice vpředu, ale touchpad nechybí. Zvyknete si?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.