Hlavní navigace

Nové funkce mohou doručit i servisní aktualizace. Změna ve vývoji Windows

18. 12. 2019

Sdílet

Před koncem roku Microsoft nastínil, jak se změní přístup k vývoji a testování Windows.

V tomto roce jsme dosáhli bodu, kdy testování nových vydání Windows zpomalí. Nezastaví se, protože stále můžete testovat sodu uvolněná sestavení. Posledním přídavkem pro tento rok je Windows 10 Insider Preview build 19536, s dalšími už ale nepočítejme. Z čísla jste patrně správně odvodili, že nepatří do rodiny verze 2004 (posledním vydaným sestavení je 19041.1), Microsoft tímto odstartoval testovací cyklus přespříští verze Desítek. Částečně. Testování začíná ve Fast ringu. Slow ring prozatím nadále patří verzi 2004, která de facto se nachází na cílové rovince – vývojový tým už pouze vychytává chyby. Ale pozor, Microsoft upozorňuje, že pořádek věcí nezůstane stejný.

Změna testovacího pořádku Windows

Každé vydání se v určitou fázi vývoje nacházelo v určitém testovacím kanále (okruhu, chcete‑li). V přibližně takové podobě, v jaké bylo testováno, bylo vydání nakonec i uvolněno, byť některé funkce občas odloženy byly, pokud podle názoru Microsoftu nebyly dostatečně dobré. To se změní. Ve Fast ringu se budeme vždy setkávat s vývojovou verzí, do která budou přidávány nové funkce. Nebudou však vázány ke konkrétnímu vydání.

Dále není úplně zřejmé, jak bude vývoj Windows vypadat v praxi. Nový model počítá s tím, že se nové funkce budou objevovat v dalších vydáních Windows, až když budou hotové. Což de facto odpovídá současnému stavu. Nebyla ani oznámena změna v kadenci vydávání nových hlavní verzí systému. Zřejmě tak můžeme počítat s tím, bude Microsoft nadále expedovat dvě hlavní verze ročně.

Tip: Co přinese Windows 10 verze 2004? Shrnutí novinek

CS24

Jednu novinku v distribuci, která vysvětluje rozhodnutí popsané výše, ale firma oznámila. Nové funkce se už nemusí objevovat pouze v rámci hlavních nových verzí Windows, ale také v rámci servisních aktualizací. To jsme už letos ve velice drobné míře viděli u verze 1903. Dále Redmondští vysvětlili, že byl kanál Skip Ahead zrušen, protože rozdělení lidem připadalo matoucí. Takhle budou nejčerstvější novinky opět dostupné každému, kdo o ně má zájem, a to ve Fast ringu. Jak moc se změny projeví na finálním produktu, ukáže až praxe. Z popisu usuzuji, že konkrétní hlavní verze Windows bude vždy od určitého bodu testována ve Slow ringu.

Zdroj: Windows Experience Blog

Byl pro vás článek přínosný?