Hlavní navigace

Novinky: Opera x64, Comodo Dragon 16.1, Audacity 1.3.14 beta a další

16. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Opera 12 build 1211 x64 CZOficiální stránka

Nová experimentální verze Opery je výjimečná v tom, že konečně s vážnou tváří vstupuje na 64bitových území. Norští vývojáři dosud patřili k většině, která nativní 64bitový prohlížeč nenabízí, nyní jej ale testují. To lze považovat jednoznačně za dobrou zprávu. Jen se zatím neví, jestli podporu čtyřiašedesáti bitů přinese již dvanáctá Opera. Norům určitě vývoj nebude trvat tak dlouho jako třeba Mozille, která s 64bitovým Firefoxem experimentuje nesnesitelně dlouho. Aktuální sestavení Opery vzešlo z poslední dvanácté řady, která se dosud tvářila jako čistě 32bitová.

Tip: Preview: Opera 12 chce akcelerovat lépe než druzí

Díky tomu ale zkušebnímu sestavení nechybí ani třeba hardwarová akcelerace. Laboratoř Opera Labs se dále zaměřila na padající zásuvné moduly. Ano, na Windows se řítí konečně běh zásuvných modulů v samostatných procesech. Padající zásuvný modul tak už s sebou nevezme celý prohlížeč.

Comodo Dragon 16.1 EN/CZOficiální stránka

Známý odborník na bezpečnostní řešení má ve svém portfoliu antivirus, firewall, nástroj na údržbu počítače a dokonce webový prohlížeč. Ten vyšel s číselným označením, které zhruba odpovídá Chromu. Z něj totiž Comodo svůj produkt odvodilo. Byla by ale chyba tvrdit, že jde o pouhý převlečený Chrome. Samozřejmě najdete i pár změn v uživatelském prostředí, třeba vyměněná tlačítka, neprůhledné záhlaví hlavního okna nebo přesunutou hlavní nabídku. Novinky povětšinou přebírá od svého kolegy, takže nově podporuje více uživatelských profilů.

Tip: Stahujte Chrome 16. Podporuje více uživatelských účtů

Comodo Dragon obsahuje nadstandardní bezpečnostní funkce, za jednu z nejzajímavějších považuji volitelné použití vlastních DNS serverů. Při instalaci vám je program může nastavit ve Windows, lze je ale používat pouze v prohlížeči. To se hodí, protože jej lze nosit všude s sebou; při instalaci se vám nabídne možnost vytvořit přenosnou edici dračího prohlížeče.

SlimCleaner 2.0 ENOficiální stránka

Jestli vás CCleaner nudí, zkuste líbivý SlimCleaner. Na rozdíl od prvního jmenovaného ho ještě tolik neověřil čas, svou práci nicméně odvádí docela dobře. Na první pohled se možná snaží stát universálním optimalizačním nástrojem, pokud s ním ale budete zacházet jako s běžným čističem, nezklame vás. Staré a nepotřebné soubory odstraní ze systému i z nainstalovaných programů. Když vás bude trápit, které položky má odstranit třeba z útrob Windows Live Messengeru, podíváte se na detailní přehled. K tomu nechybí hromada efektních animací a naleštěné prostředí.

SlimCleaner ovšem obsahuje sociální prvek, stahuje totiž z cloudu komunitní informace o softwaru, aby vám posléze doporučil, které z nainstalovaných aplikací byste se měli zbavit. Jelikož se automaticky stanete součástí komunity, můžete programy sami hodnotit. Ukazatele hodnocení vás budou provázet i v odinstalačním nástroji či v přehledovém okénku o stavu internetových prohlížečů.

Win7AudioSwitcher 1.0 ENOficiální stránka

Máte počítač s Windows 7? A monitor s HDMI a zabudovanými reproduktory? Pak se vám snad bude hodit malý přenosný Win7AudioSwitcher, který vám umožní snadno se přepínat mezi výchozími zvukovými zařízeními. Sedmičky totiž tento úkon nijak nezlehčují, kvůli přepnutí mezi výchozími reproduktory a reproduktory připojenými pomocí HDMI musíte navštívit Ovládací panely a hledat v nastavení zvuku. Díky tomuto prográmku stačí klepnout na ikonu v oznamovací oblasti a výchozí zařízení vybrat. Nástroj je schopen vybrat výchozí repro na základě toho, který monitor používáte. Bere přitom v potaz výchozí obrazovku.

Audacity 1.3.14 beta CZOficiální stránka

Když už jsme u zvuku, máme tu také nástroj na jeho zpracování. Audacity se vyvíjí poměrně pomalu, takže když vyjde nová verze, je to svátek. Zvukový editor s otevřeným zdrojovým kódem se sice nemůže rovnat draze placeným profesionálním nástrojům, stále však jde o zajímavou volbu na takové to domácí stříhání. Můžete v něm i přímo nahrávat. Nesmíte čekat zázraky, minimálně střih však zvládne obstojně, zvukové stopy můžete mixovat a vkládat různé efekty. Sem patří posílení basů nebo odstranění šumu. Nechybí ani úprava rychlosti přehrávání a výšek.

Tato betaverze je na tom se stabilitou dobře a v relativně blízké budoucnosti se právě tato řada programu stane Audacity 2.0. Ovšem již bez onoho „beta“ v názvu. Co tedy vývojáři vylepšili tentokrát? Především opravili pěkných pár chyb, dále například zrychlili normalizaci.

KL24

Další důležité novinky:

Tip na starší software

QRGen 0.1.1 ENOficiální stránka

Google má soustu služeb a je jen na fantasii vývojáře, jak s nimi naloží. Stačí vzít API z Google Chart a hned máte jednoduchý generátor QR kódů. Dobře, jen tak bez práce nic nevznikne, ale projekt jako QRGen vám určitě nezabere půlku života. Výsledek přitom působí velmi příjemně, do textového políčka si napíšete libovolnou zprávu, záleží na vás, co vymyslíte s technickým omezením v podobě dvou tisíc slov. Pak zvolíte výchozí velikost obrázku, vygenerovaný kód si totiž můžete uložit. Ostatně, na co by vám bez uložení byl, že? Nejvyšší rozlišení je relativně malé, 500 pixelů na výšku i šířku ale bude stačit v každém případě. K výstupním formátům patří tradiční JPG nebo PNG a další.

Byl pro vás článek přínosný?