Hlavní navigace

Nový ovladač pro Radeony: lepší výkon ve hrách a podpora víc jak 8 karet v PC pro horníky

24. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

AMD dnes vytroubilo do světa vydání nového ovladače Radeon Software pro své stejnojmenné grafické karty. Ten přináší některá zlepšení výkonu v aktuálních hrách, ale zároveň také nějaké neherní přídavky. AMD před pár dny aktualizovalo linuxovou větev ovladačů o speciální verzi pro horníky kryptoměn, a podobně obsahuje báňský aspekt i tento jinak běžný, uživatelský ovladač pro Windows.  

Podpora pro nové hry a Fall Creators Update

Nová verze Radeon Software nese jméno a číslo Crimson ReLive 17.10.2. Tento ovladač by měl mít stabilní status a jako první položka v seznamu změn je podpora pro nově oficiálně vydanou verzi Windows 10 Fall Creators Update. Ovladač má tedy mít speciální úpravy pro sestavení 1709, dosud byla tato podpora jen v beta ovladači. I když by snad nemělo jít o nějaké radikální rozdíly.

Hráče bude zajímat pravděpodobně hlavně výkon her, který údajně zvedá podpora pro některé nové (či na vydání čekající) hry. Má to být Wolfenstein II: The New Colossus, kde se výkon zlepší až o 8 % na Radeonech RX Vega 56 a o 4 % na 8GB Radeonech RX 580. Dále pak Destiny 2, kde stejné karty zrychlí prý až o 43 % (RX Vega 56) a 50 % (RX 580). Třetím a posledním explicitně uvedeným titulem je pak Assassin's Creed Origins, kde výkon Vegy 56 údajně jde nahoru až o 16 % a RX 580 až o 13 %.

Tyto procenta pocházejí z interního testování AMD a jsou pro rozlišení 2560 ×1440 s výjimkou úplně posledního údaje (RX 580 na Assassin's Creed Origins), tam je to pro 1920 × 1080 bodů. Zlepšení jsou počítána proti předchozímu ovladači (17.10.1), podrobnější údaje o sestavě a nastavení jsou v poznámkách k vydání.

Nahoře Radeon RX Vega 56 s referenčním chladičem, pod ním limitovaná RX Vega 64 (Foto: HardwareCanucks) Nahoře Radeon RX Vega 56 s referenčním chladičem, pod ním limitovaná RX Vega 64 (Foto: HardwareCanucks)

Výpočetní režim a a až 12 GPU v PC

Jak už bylo řečeno, tímto ovladačem si přijdou na své i horníci. AMD totiž zvýšilo limit počtu grafických karet v systému, na který už začínaly narážet speciální „báňské“ desky s nestandardním počtem slotů PCI Express (viz tento ASRock nebo Asus). Doposud zvládal ovladač mít v systému jen osm karet, nyní jich lze mít dvanáct – těžko říct, proč nebyl limit posunut výš, ale alespoň něco, jak se říká. Dvanáct karet lze mít, pokud jde o Radeony na bázi architektury Polaris (RX 400/500) nebo Vega a běží na systému Windows 10. Pro ostatní konfigurace tato podpora tedy asi nebyla přidána, nebo alespoň oficiálně.

Demo těžení s osmi GPU na desce ASRock H110 Pro BTC+ Demo těžení s osmi GPU na desce ASRock H110 Pro BTC+

Pro těžbu by mohla být užitečná ještě jedna novinka. V aplikaci Radeon Settings (přesněji v sekci globálních nastavení) je nyní nový přepínač, kterým lze přepínat systém mezi režimem „Gaming“ a „Compute“. Tento přepínač by měl aktivovat různé optimalizace pro hry či pro neherní výpočetní zátěže. Druhý režim bude pravděpodobně dnes používán zejména pro těžbu kryptoměn, pokud ji uživatelé provádějí ve volném čase na počítači, na němž normálně hrají.

Ovladač také opravuje některé dříve odhalené chyby, nicméně jako každý kus softwaru má zase jiné. Mezi známými problémy, které se zřejmě nepodařilo odchytit a vyřešit před vydáním je možná nestabilita při použití oněch nových výpočetních funkcí, tedy při běhu s 12 kartami nebo při přepínání mezi režimem Compute a Gaming (tam prý dělá problémy, pokud je aktivní CrossFire, doporučuje se ho před přepnutím na režim Compute deaktivovat).

Zda tyto ovladače přidávají i opravu výkonu při těžení Etherea (odstraňující problém s pomalu klesající hashrate při postupujícím DAG), která se objevila v srpnu, uvedeno není. Dávalo by ale smysl, aby byla začleněna, jinak by uživatelům možnost těžit na 12 kartách poněkud zhořkla. Pokud tedy AMD rychle nevydá opět další speciální těžní verzi, která bude stavět na základě verze 17.10.2. Mimochodem, zvláštní ovladač pro výpočetní (a naopak ne pro herní) použití nebo těžbu vyšel minulý týden i pro Linux, jde o verzi AMDGPU-Pro Beta Mining Driver 17.40. Měly by v ní být podporovány velké stránky paměti. Další konkrétní změny prospívající těžařům známé nejsou, ale výkon OpenCL údajně v některých případech stoupá.

Byl pro vás článek přínosný?