Hlavní navigace

Nvidia prý bude 7nm GPU vyrábět v továrnách Samsungu, s technologií EUV

6. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zajímavá zpráva o GPU se objevila na dálném východě. Zdroj z Japonska publikoval zprávu, podle níž by Nvidia mohla změnit továrnu, v které bude vyrábět příští generaci GPU následující po dnešním 12nm Turingu. To je poměrně zajímavé, protože jeho proces byl současným dodavatelem, tedy TSMC, speciálně pro Nvidii upraven, čímž vznikla technologie 12FFN.  

GPU Nvidia na 7nm procesu Samsungu

Podle zpravodajství Mynavi.jp [sic...] údajně Nvidia chystá výrobu čipů na EUV procesu Samsungu, tedy 7nm technologii 7LPP. Samsung jako první z výrobců nasazuje expozici pomocí extrémního ultrafialového záření hned od první generace 7nm procesu, zatímco TSMC ho graduálně zapojí až od druhé vylepšené 7nm generace (kvůli minimalizaci rizik). Čipy vyráběné pomocí EUV by měly mít tranzistory, respektive ze začátku hlavně kovové spoje exponované pomocí EUV kvalitněji vykreslené. Čipy vyráběné u Samsungu by tedy mohly teoreticky mít lepší parametry. Zda se takový příslib splní, ale zatím těžko říci. 7nm GPU od AMD by ale měla používat proces TSMC, které v první generaci EVU využívat nebude.

Nvidia je druhý výrobce výkonných procesorů (respektive zde GPU), kterého Samsung ulovil jako svého zákazníka, je-li japonská zpráva pravdivá. V prosinci totiž oznámilo partnerství s korejským koncernem také IBM, které v jeho továrnách nechá vyrábět procesory Power (pravděpodobně od generace Power10). Tito dva klienti by mohli technologii Samsungu možná zbavit často dávané nálepky procesu, který je optimalizován pro mobilní či, ale pro výkonný křemík není vhodný.

Továrna Samsungu v Hwasongu, kde probíhá výroba čipů s technologií EUV

Toto rozhodnutí se zřejmě má týkat GPU, která by na trh měla přijít v roce 2020. Pravděpodobně by už mohla mít novou architekturu. Pokud bude Samsung jediným partnerem Nvidie na 7nm generaci, pak by toto znamenalo, že GeForce se 7nm čipy letos nevyjdou a Turing by dostal novější náhradu až příští rok. Ovšem je třeba upozornit, že Nvidia může spolupracovat s oběma partnery a uvést také GPU na 7nm procesu TSMC, místo aby překlopilo k Samsungu úplně všechno a exkluzivně.

KL24

Exkluzivní partner, nebo alternativa pro levná GPU?

Tento scénář je asi hodně pravděpodobný. Vzpomeňte si totiž na to, že Nvidia již se Samsungem pracuje od roku 2016 na čipech Pascal. Ale jde o levnější modely GeForce GTX 1050/1050 Ti s čipem GP107 (proces 14LPP), zatímco výkonnější verze jsou vyráběny v TSMC. Také 7nm spolupráce by mohla být stejná písnička. Je docela pravděpodobné, že by Samsung opět mohl být doplňkovým dodavatelem, sloužícím k rozložení zakázek mezi více dodavatelů pro snížení rizika a asi také s cílem pohrozit a zatlačit na nižší smluvní cenu za výrobu u TSMC.

Takto vypadá GPU GV100 na kartách Tesla V100 (Foto: Golem.de)

Možná je také dobré připomenout, že v roce 2017, mezi vydáním Pascalů a Turingů, uvedla Nvidia architekturu Volta jako separátní výpočetní architekturu. Čip GV100 byl právě vyráběn na speciálně uzpůsobeném procesu 12FFN, ale také měl do té doby nevídanou plochu 815 mm², což napíná možnosti současné litografické technologie. Je dost velká otázka, zda by něco podobného mohl Samsung také poskytnout. I z tohoto důvodu se zdá logické, aby alespoň nějaké čipy Nvidia stále vyráběla u TSMC. A následník Volty, možná první 7nm GPU firmy a opět s podobnou velikou plochou, by asi mohl být právě takovým čipem. V takovém případě by tedy neplatil závěr, že 7nm čipy Nvidie vyjdou až v roce 2020. Tuto hypotetickou 7nm obdobu Volty by asi mohla vydat již letos, podobně jako GV100 vyšlo o rok dřív než Turing.

Byl pro vás článek přínosný?