Hlavní navigace

OC Scanner, automatické přetaktování grafik Nvidia, už funguje i na GPU Pascal

31. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poslední dny je to tu samá Nvidia, ale vzhledem k blížícím se novým grafickým kartám této značky se není moc co divit. Dnes se nám k této značce GPU sešla už druhá zpráva, která je ovšem nyní o něčem jiném a potěší naopak majitele starších grafických karet GeForce, generace Pascal.

Když Nvidia vypustila grafické karty GeForce RTX s architekturou Turing, provázela je také jedna částečně softwarová, částečně hardwarová novinka: funkce Nvidia OC Scanner. Jde o automatický nástroj pro přetaktování těchto GPU, který postupně zvedá a testuje frekvence a napětí, aby bez nějaké námahy pro uživatele našel maximální bezpečnou úroveň přetaktování, kterého je GPU schopné. Důležité je, že zároveň ověřuje stabilitu speciálními Nvidí vyvinutými testy a korektnost výpočtů a při výskytu chyb automaticky zase zvýšení frekvencí vrací (či zkusí navýšit napětí, pokud už nejste na limitu). Z chyb se software automaticky zotaví, takže všechno by mělo být jak se říká na jedno kliknutí. Přetaktování, které vám nástroj OC Scanner nalezne a otestuje, by tedy mělo být stabilní, ale zároveň nenechávat příliš velkou nevyužitou rezervu.

OC Scanner i na GTX 1000

Nyní ovšem přichází novinka: zatímco při uvedení OC Scanner fungoval jen na nových grafikách Turing, nyní mu přibude podpora i starších GPU generace Pascal. Toto automatizované přetaktování tudíž budou moci použít i majitelé něčeho ze série GTX 1000. Aplikace touto cestou dokáže přetaktovávat GPU, paměti ne. Kromě toho také musíte mít 64bitový operační systém Windows, ovšem to by asi málokdy mělo vadit.

MSI Overclocking Scanner is currently supported on NVIDIA GTX 10x0 and NVIDIA RTX 20x0 series graphics cards under 64-bit operating systems only. On such systems you may activate the scanner with dedicated button from the main application window or directly from voltage/frequency curve editor window.

OC Scanner není samostatný nástroj, ale komponenta od Nvidie, kterou lze používat skrze přetaktovávací nástroje třetích stran. Verzi s podporou autopřetáčení pro Pascaly by jako první měl integrovat MSI Afterburner, a to ve verzi 4.6.0 Beta 10. Pokud tedy máte jednu z GeForce generace Pascal, můžete s ním nyní její automatizované přetaktování skrze OC Scanner vyzkoušet. První beta verze ale samozřejmě může mít svoje mouchy, takže pokud jste opatrnější, můžete raději počkat na nějaké pozdější vydání, až budou vychytány největší mouchy.

KL24

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=wmxg2XIjD-4

Nejde přímo o funkci programu od MSI, ale o funkci komponenty OC Scanner od Nvidie, a také zprovoznění pro Pascaly je asi přímo dílo samotného výrobce. To znamená, že by se asi podpora pro tuto předchozí generaci grafik měla objevit i v dalších přetaktovávacích programech od ostatních výrobců karet. OC Scanner integruje momentálně například ještě program Precision X1 od Evga, kde by se tedy snad rozšíření této funkce na Pascaly mohlo brzo objevit také.

Byl pro vás článek přínosný?