Hlavní navigace

GeForce RTX 2060 vyjde na CES, v obchodech 15. ledna. Máme fotky a detaily karty FE

29. 12. 2018

Sdílet

GeForce RTX
Zdroj: Nvidia

Poslední dobou přichází hodně zpráv týkajících se grafik GeForce, což svědčí o tom, že firma Nvidia v krátkosti nějaké novinky vydá. Bude mezi nimi i GeForce RTX 2060, neboli nižší a levnější model generace Turing, který se zařadí pod již vydanou GeForce RTX 2070. A o této kartě, která by nižší cenou mohla být zajímavá pro velké skupiny hráčů, máme nyní informaci o tom, kdy se zřejmě bude dát koupit. A také nějaké její obrázky a další podrobnosti.  

RTX 2060 se bude dát koupit od patnáctého

Podle předchozích zpráv mělo uvedení či odhalení RTX 2060 nastat někdy v druhém týdnu ledna. Teď to zřejmě už máme přesně. Web VideoCardz totiž včera přinesl informace jak o odhalení, tak o tom, kdy se bude karta dát reálně koupit. Jako v poslední době často, i zde totoiž bude nejprve karta odhalena jen papírově. Má to být 7. ledna během CES. Tento den se asi dozvíme parametry, cenu a nejspíše se také otevře možnost předobjednávat karty. Reálná dostupnost pak nastane 15. ledna o týden později, kdy už bude možné karty i koupit a asi také vyjdou recenze.

Nástřel specifikací

Parametry ještě nejsou známy kompletně, ale GeForce RTX 2060 má dle VideoCardz používat ořezanou verzi GPU z modelu RTX, tedy čip TU106 („TU106-300“). Ponecháno v ní bude 1920 stream procesorů z 2304, tedy pět šestin. Tensor jader je prý 240, RT jader 30. Takt zatím není potvrzen, snad by mohl být 1365 MHz v základu a 1680 MHz v boostu. Ovšem je možné, že toto jsou takty přetaktované verze Founders Edition. Referenční by pak mohly být nižší. Karta má 6 GB paměti GDDR6 na frekvenci 14,0 GHz efektivně, tedy se 192bitovou sběrnicí (to by mělo dávat propustnost 336 GB/s). Venku jsou ale i separátní informace hovořící o variantách s jinou podobou paměti. Je ovšem možné, že v lednu vyjde jen varianta 6GB.

Pokud by platily tyto specifikace, měla by karta teoretický výkon asi 6,5 TFLOPS ve výpočtech FP32. Pro srovnání referenční/nepřetaktovaná RTX 2070 má teoretický výkon asi 7,5 TFLOPS (a verze FE vyšší). Není zatím známa cena ani TDP, ale GeForce RTX 2060 Founders Edition má údajně napájení jedním osmipinem.

KL24

GeForce RTX 2060 Founders Edition

Podobu této verze karty přímo od Nvidie můžete vidět na obrázcích, které také ukořistil web VideoCardz. Zdá se podle nich, že provedení bude prakticky stejné jako u GeForce RTX 2070, s níž možná verze FE sdílí i stejné PCB. Chladič vypadá identicky s dvěma axiálními ventilátory a tloušťkou dva sloty. Rozdíl je však o onom napájení jediným osmipinem a také ve výstupech. Těch je pět. Na záslepce jsou dva DisplayPorty, jedno HDMI a jeden VirtualLink/USB-C. Kromě toho je ale ve druhém patře záslepky ještě vyvedeno DVI.

Kromě této karty unikly (zásluhou webu HD Technología) jinak i obrázky karet Zotac, dotvářející obrázek nereferenčních GeForce RTX 2060. Jde o modely „AMP“ a „Twin Fan“, které mají stejný chladič a lišit se asi budou takty nebo možná chybějícím backplate u levnějšího modelu Twin Fan. Karty je podle webu VideoCardz patrně založené na modelu RTX 2070 Mini, takže je opět možná využito PCB z tohoto modelu.

Byl pro vás článek přínosný?