Hlavní navigace

MSI odhalilo GeForce GTX 1060 GB s pamětí GDDR5X. Parametry zůstaly stejné

28. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před dvěma týdny jsme zde měli první fotografie grafické karty Nvidia GeForce GTX 1060 s pamětí GDDR5X, o níž již chvíli bylo známo, že je v přípravě. To bylo znamení, že by vydání této novinky mohlo být blízko, a skutečně. MSI dnes odhalilo první z těchto karet, což nám také prozrazuje kompletní specifikace a odpovídá asi na všechny otázky, které okolo tohoto modelu zůstávaly.  

Parametry stejné jako u původní verze

Jak už bylo jisté od minula, GDDR5X verze GeForce GTX 1060 6 GB je založená nikoliv na čipu GP106, ale na ořezaném GPU GP104 z karet GTX 1070/1080. Bohužel se ale zdá, že Nvidia toto nevyužila k zrychlení grafiky tím, že by třeba ponechala aktivních víc výpočetních jednotek. Karta MSI GeForce GTX 1060 6 GB GDDR5X v provedení Armor OC má totiž stále jen 1280 stream procesorů, 80 texturovacích a 48 rasterizačních jednotek se 192bitovou sběrnicí pamětí. Pokud za tím tedy nestojí nějaká chyba v popisu, je konfigurace úplně stejná, jako kdyby byl stále použitý čip GP106.

Edice Armor OC od MSI je přetaktovaná na 1544 MHz v základu a 1759 MHz v boostu (referenční takty jsou 1506/1709 MHz). Ale i toto přetaktování zdá se odpovídá parametrům karet s čipem GP106, Nvidia měla stejně taktovaný OC model už i s původní GDDR5 verzí. Kupodivu se zdá, že dokonce i paměti běží jenom na 8,0 GHz efektivně. Ačkoliv jsou tedy osazeny čipy GDDR5X, které by asi měly fungovat na taktu minimálně 10 GHz, Nvidia je používá jen jako náhradu za GDDR5 a potenciál pro zrychlení nevyužívá.

Je možné, že se čip GP104 bude dát přetaktovat výš a tato GTX 1060 by pak mohla přece jen dosáhnout na vyšší výkon; paměti GDDR5X by asi dobré přetaktování slibovat měly. Karta Armor OC od MSI používá jinak napájení jedním osmipinem a jedním šestipinem, což je také odlišnost proti původním kartám s GP106. Ty měly osazen jen osmipin. PCB je asi převzato z grafik GTX 1080, takže jsou na něm i konektory pro SLI.

Cena karty zatím sdělena nebyla, asi by ale měla stát podobné peníze jako klasický model GeForce GTX 1060 6GB s pamětí GDDR5. Jelikož by výkon měl být prakticky identický (i když to teprve uvidíme), neměla by asi být výrazně dražší. Další karty budou patrně vydány/odhaleny v následujících dnech, toto předčasné oznámení od MSI totiž asi nebude v příliš velkém předstihu.

MMF24

Vypadá to tedy, že GeForce GTX 1060 s pamětí GDDR5X nakonec nebude tak zajímavá, jak jsme se (asi naivně) domnívali, že by teoreticky mohla být. Pokud se tedy nestane zázrak a nebude třeba fungovat odemykání jednotek na čipu GP104. Je škoda, že Nvidia neaktivovala víc shaderů, asi ale necítí potřebu nějak přebíjet nyní vydaný Radeon RX 590 od AMD. Ten přišel s asi o desetinu vyšším výkonem, než dosahují 6GB GTX 1060, ale také s vyšší cenou.

GDDR5X verze bude na rozdíl od něj jen prakticky identickým substitutem za obyčejné karty GTX 1060 (pokud tedy pomineme taktovací potenciál pamětí). Je možné, že rozhodnutí o jejím vydání a podobě byla ovlivněna údajným přebytkem „midrange“ GPU Pascal v prodejní/distribuční síti či na skladech výrobců karet. Hlavní motivací je zde ale asi hlavně zbavit se částečně vadných GPU, která nebylo možné využít v kartách GTX 1070.

Byl pro vás článek přínosný?