Hlavní navigace

Fotky GeForce GTX 1060 s GDDR5X: uvnitř osekaná GTX 1080, vydání je asi blízko

14. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ve čtvrtek by zřejmě mělo AMD vydat Radeon RX 590 a karty partnerů houfně unikají na internet. Pokud věříte, že podobné průsaky jsou spíš (nebo aspoň někdy) záměrné výlevy samotných výrobců, toužících po publicitě, je tu pro vás sousto. Mezi oněmi Radeony se totiž objevil i únik karty, která by mohla být cílenou odpovědí Nvidie přesně na tento model – GeForce GTX 1060 s pamětí GDDR5X, o níž se objevily zprávy v říjnu a už byla mimoděk prozrazena i na webu Nvidie.

Na čínském Taobao se objevily fotky takovéto grafiky od Colorfulu (značka působící na čínském trhu). A to včetně krabice, takže ani zde asi vydání není nijak daleko a Nvidia ji patrně vypustí co nejdřív po Radeonu RX 590. Na snímcích není jen karta, ale i její odhalené vnitřnosti po rozborce, čímž je vše mnohem zajímavější. Potvrzuje se totiž, že čip GP106 asi neměl celou dobu v záloze podporu pamětí GDDR5X, které by teprve nyní byla využita u jednoho konkrétního „mezigeneračního“ updatu. GTX 1060 s GDDR5X používá skutečně výkonnější čip GP104 a ve skutečnosti to bude vlastně ořezaná karta GeForce GTX 1080.

Colorful iGame GTX 1060 U-TOP V2 s pamětí GDDR5X (Zdroj: TaoBao) Colorful iGame GTX 1060 U-TOP V2 s pamětí GDDR5X (Zdroj: TaoBao)

Podvozek i GPU z vyššího modelu

Karta Colorful iGame GTX 1060 U-TOP V2 bude navíc založená na nijak bazální GTX 1080. Chladič má tři ventilátory a tedy asi i dost slušný výkon. PCB je v souladu s tím pořádně dlouhé (30 cm) s napájecí kaskádou o 8+2 fázích, krmenou dvěma osmipinovými konektory. Na fotkách sestavy se tedy karta bude vyjímat o dost líp, než ve výpisu komponent. To je zdá se na čínském trhu s hráčským hardwarem u některých modelů i záměr (ale řekl bych, že jde o něco, po čem by byla poprávka asi všude).

Colorful iGame GTX 1060 U-TOP V2 s pamětí GDDR5X (Zdroj: TaoBao) Colorful iGame GTX 1060 U-TOP V2 s pamětí GDDR5X (Zdroj: TaoBao)

Ač je PCB vzato z karet GTX 1080, nejsou osazeny dvě z pamětí GDDR5X (což z 256bitové sběrnice a 8 GB udělá 192 bitů a 6 GB). Karta byla tedy vyrobena už jako GTX 1060, nejde o nějaký nepovedený exemplář plného modelu, až sekundárně oříznutý. Je zvláštní, že výrobce zároveň třeba nevynechal některé fáze napájení, přetaktovávači z toho ale budou mít radost. Toto plýtvání komponenty (a ještě třeba plochou PCB) ale samozřejmě zvyšuje výrobní náklady. Tudíž se dá čekat, že většina GeForce GTX 1060 s pamětí GDDR5X asi by mohla být řešena skromněji a založena na levnějších PCB a chladičích.

Colorful iGame GTX 1060 U-TOP V2 s pamětí GDDR5X (Zdroj: TaoBao) Colorful iGame GTX 1060 U-TOP V2 s pamětí GDDR5X (Zdroj: TaoBao)

Konektory pro SLI

Zajímavé na tom je ještě jedno: deska převzatá z karty GTX 1080 znamená, že tato GTX 1060 bude mít konektory pro SLI, které na tomto modelu Nvidia nezpřístupnila. Otázka samozřejmě je, zda bude funkční. Nvidia by ho totiž asi mohla zakázat v ovladačích. Nicméně stavět multi-GPU sestavu na levných kartách se moc nevyplatí, takže by to asi ani nebyl problém.

Colorful iGame GTX 1060 U-TOP V2 s pamětí GDDR5X (Zdroj: TaoBao) Krabice karty, která by se asi brzy mohla začít prodávat (Zdroj: TaoBao)

Pokud vás tato konkrétní karta zaujala, můžete si na Taobao prohlédnout ještě více detailních fotografií (je jich skoro třicet). Karta stojí 2299 čínských jüanů, což je asi 7600 korun, ale těžko říct, zda by u nás karta vzhledem k odlišným daním stála stejně.

Hodně zajímavá grafika?

Pokud je GDDR5X model GeForce GTX 1060 (6 GB) skutečně míněn jako odpověď na refreshovaný Radeon RX 590 u AMD, tak by asi měl podávat vyšší výkon než původní karty, případně i než RX 590. Kromě rychlejších pamětí s vyšší propustností by tedy asi Nvidia také mohla zrychlit výpočetní jednotky, čímž by došlo k celkovému upgradu. Mohlo by to být uděláno vyšším taktem, ale ve hře je asi i možnost, že Nvidia nechá z čipu GP104 naživu více stream procesorů, než jen 1280 (což je pouhá polovina čipu). Tyto okolnosti by tak možná z tohoto tak trochu „podvraťáčka“ mohly udělat velice povedený a atraktivní model – což se u těchto pozdních upgradů (zvlášť když jsou přímo konkurenčně zaměřené) často dostavuje. Jen škoda, že se dnes už nedají odemykat deaktivované jednotky jako za dávných časů.

Cena a přesné datum vydání zatím známo není (jak už bylo uvedeno, asi by mohlo nastat poměrně rychle po vydání RX 590). Až ke kartě bude známo víc informací, dáme vám vědět.

Byl pro vás článek přínosný?