Hlavní navigace

Pozor na GeForce MX150 v noteboocích, Nvidia pod stejným jménem prodává pomalejší model

23. 3. 2018

Sdílet

Pozor na grafiky GeForce MX150 v noteboocích. Některé mají o dost horší výkon a ve specifikacích to většinou předem nepoznáte.

V poslední době jsme tu měli několik případů, kdy se grafická karta, zprvu uvedená s nějakými parametry, najednou pod stejným jménem začala prodávat s parametry poněkud jinými. Tu horšími, ale někdy i lepšími. Tyto nepořádky panovaly odedávna hlavně v OEM segmentu a zdá se, že z něj máme další případ, tentokrát ze světa notebooků. Týká se mobilní grafiky Nvidia GeForce MX150, které je přenosných počítačích poměrně oblíbeným čipem sloužícím v roli samostatné, ale ještě ne příliš drahé či hřející grafiky. GeForce MX150 je poměrně levné a úsporné GPU založené na čipu GP108 generace Pascal, které Nvidia při uvedení prezentovala jako řešení s až čtyřnásobným výkonem proti integrovaným grafikám notebookových procesorů Intel (konkrétně UHD Graphics 620). Zanedlouho bude na trhu už rok, ovšem jak zjistil web NotebookCheck, nyní se začaly pod stejným jménem objevovat grafiky, které jsou podstatně pomalejší, než co by zákazník čekal na základě recenzí dřívějších přístrojů se stejně pojmenovaným GPU. Podle NotebookChecku vyrobila Nvidia dvě varianty tohoto GPU. Ta první, která byla normou ze začátku, je typ „1D10“ podle identifikátoru

Označení je zrádné

Není neobvyklé, že se v noteboocích výkony grafických karet stejného typu liší. V tomto případě jsou ale rozdíly značné a je asi chybou, že co jsou v podstatě dva různé odlišné modely GPU, není také ve specifikacích jasně rozlišeno jiným názvem. Vzhledem k tomu, že GeForce MX150 je už na trhu nějakou dobu, za níž vyšlo slušné množství recenzí, budou prakticky všichni kupující očekávat od notebooků se slabšími GPU „1D12“ výkon stejný jako u modelu „1D10“. Který ale nedostanou, takže identické označení je v této situaci dost zrádné. Pokud tedy budete notebooky v segmentu využívajícím jako grafiku GeForce MX150, musíte zkontrolovat, která z obou verzí se ve vybraném stoji schovává. To ale nebude vždycky snadné, pokud byste například chtěli objednávat přes internet typ, který nikde nemá dost podrobnou recenzi, asi budete zcela bez informací.

Galerie: Mobilní GPU Nvidia GeForce řady MX

Byl pro vás článek přínosný?