Hlavní navigace

O2 vylepšilo svůj supermodem Smart Box o rychlou Wi-Fi 6 a pětiletou záruku

29. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: O2
O2 představil svůj supermodem nazvaný Smart Box v roce 2017. Zařízení kombinovalo DSL modem s podporou rychlostí do 250 Mb/s, Wi-Fi router a chytrou domácnost. Nová verze přináší hlavně rychlejší Wi-Fi. Operátor si modem vyvíjí sám.

„Po úspěchu první generace O2 Smart Boxu jsme přemýšleli, jak zařízení vylepšit, abychom našim zákazníkům opět přinesli to nejlepší. Hlavními cíli byly lepší a rychlejší Wi-Fi a nový design s možností individualizace uživatelem. Nový O2 Smart Box je technicky úplně nové zařízení, které si ze svého předchůdce bere to nejlepší, a zároveň se snaží přinést nové, u těchto typů zařízení dosud nepoužité prvky a vlastnosti,“ uvedl Roman Bacík, ředitel pro mobilní produkty a inovace v O2.

Původní Smart Box měl čipset od Broadcomu, pět gigabitových konektorů a sedm antén pro Wi-Fi 5. V pásmu 2,4 GHz umožňoval rychlost 450 Mb/s a na 5 GHz pak teoretických 1733 Mb/s. O2 jej prodávalo za 3499 Kč.

Nová verze má novější čipset od Broadcomu, konkrétně BCM 63178. Ten přináší podporu Wi-Fi 6 se zabezpečením WPA3. U DSL podporuje následující profily včetně vectoringu:

  • Podpora ADSL (G.992.1) Annex B, ADSL2+ (G.992.5) Annex B
  • Podpora VDSL2, VDSL3 (G.992.3) Profily: 8b, 12a, 17a, 35b
  • Podpora G.INP (G.998.4)
  • Podpora G.Vector (G.993.5)

Vyšší rychlostní profily potom zvládá přes gigabitovou přípojku WAN, kdy se DSL modem vlastně obejde.

O2 dále nabízí možnost designového potisku bočních stěn či výběr z více ciferníků zobrazujících čas na předním displeji. Klíčovou vlastností nové generace O2 Smart Box je ale vylepšená funkce inteligentní Wi-Fi, která sama vyhledává zařízení v domácnosti a neustále optimalizuje signál v závislosti na podmínkách.

"Vylepšená funkce inteligentní Wi-Fi se standardem Wi-Fi 6 vyhodnocuje v reálném čase desítky parametrů, například zatížení jednotlivých frekvencí, jejich rušení externími zařízeními, kvalitu signálu nebo připojených zařízení," vysvětluje Miloslav Mikulčík, Manager vývoje O2 Smart Boxu.

O2 Smart Box (zdroj: O2)
O2 Smart Box (zdroj: O2)

Wi-Fi 802.11ax, neboli Wi-Fi 6 funguje v pásmech 2,4 a 5 GHz. Umožňuje teoretické rychlosti až 1 Gb/s. Uživatelské rozhraní funguje přes mobilní aplikaci, kde lze například nastavit omezení Wi-Fi pro děti, nebo kontrolovat připojené domácí kamery. Smart Box funguje i jako meteostanice a na 3,5" displeji zobrazuje počasí, čas a kdo má svátek.

O2 Smart Box 2021 obr6 Potisk modemu

Zmíněné potisky vytvořil designér Zoltán Matuška. Vybrat a objednat si jej můžete v aplikaci a přijde vás to na 299 Kč. Smart Box stále funguje pouze s internetem od O2, nejde o univerzální modem. Pořídit si jej můžete na splátky za cenu 99 Kč měsíčně pod dobu 5 let. A stejně dlouho trvá i jeho prodloužená záruka.

KL24

O2 jde tak trochu opačnou cestou než Cetin, který razí univerzální jednoduchý modem, jež je není spojený s Wi-Fi ano routerem. Modrý operátor bere svůj modem jako centrální zařízení spojující nejen bezdrátovou síť, ale i dalsí prvky chytré domácnosti.

zdroj: O2

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.