Hlavní navigace

Objevil se první dvoujádrový Ryzen, vzorek mobilního čipu s GPU Radeon Vega 3

20. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento týden jsme zde probírali úkaz prvního notebooku s mobilním procesorem Ryzen od AMD – objevil se v něm model Ryzen 5 2500U, který unikl již dříve. Okolo nových APU s jádry Zen se ale současně vynořila ještě jedna zajímavá skutečnost. Zdá se, že máme první stopu procesoru Ryzen s dvěma jádry, tedy něčeho, co by mělo nahradit starší procesory s „předzenovou“ architekturou v levných počítačích a noteboocích.

Tato dvoujádra dost možná nebudou uvedena tak brzy, jako čtyřjádrová APU Raven Ridge, zatím o nich máme totiž doklad jen celkem skromný. A to tweet z účtu webu VideoCardz. Ten se letos začal věnovat i procesorům a několikrát publikoval označení různých prototypových vzorků procesorů od AMD. A nyní sdělil i kód, pod kterým koluje onen dvoujádrový čip. Procesor nese označení ZM2300C4T2OFB_33/23_Y a operačnímu systému hlásí, že obsahuje integrované GPU Radeon Vega 3 Mobile Graphics.

ES kód vzorku dvoujádrového mobilního Ryzenu (Zdroj: VideoCardz) ES kód vzorku dvoujádrového mobilního Ryzenu (Zdroj: VideoCardz)

Z kódů inženýrských vzorků AMD se naštěstí dá vyčíst velká část parametrů, takže samotné jméno je poměrně vydatná informace. Podle schématu s legendou, které můžete vidět níže, by tento vzorek měl být procesorem pro notebooky („M“) s pouzdrem FP5 („T“), jinými slovy čip BGA pájený na desku. Takt jeho dvou jader je 2,3 GHz v základu, a při maximálním turbu pak dosáhne 3,3 GHz. Bohužel nevíme, jaké je TDP, v případě modelu pro notebooky by se ale asi dalo hádat 15 W. Tento vzorek je mimochodem dle písmene „Z“ již kvalifikační (QS), nikoliv tedy testovací prototyp (ES). To by mělo znamenat, že jeho parametry by tedy měly odpovídat nějakému konkrétnímu modelu procesoru, který se pak bude reálně prodávat. Jen nevíme, za jak dlouho.

Neoficiální legenda sémantiky označení ES procesorů od AMD (Zdroj: Reddit) Neoficiální legenda sémantiky označení ES procesorů od AMD (Zdroj: Reddit)

Parametry grafiky ES kód nesděluje, nicméně známe její název AMD Radeon Vega 3 Mobile Graphics. Je tedy potvrzeno, že čip má GPU s aktuální architekturou a pokud číslo stále přímo koresponduje s počtem aktivních bloků, jako je tomu u Vegy 56 a Vegy 67, pak by toto APU mělo obsahovat 192 shaderů architektury Vega (tedy tři CU). Šlo by tím o relativně nevýkonné integrované GPU, čtyřjádra Raven Ridge mají mít shaderů 512 nebo 704. To by mělo potvrzovat, že jde o procesor pro nejlevnější notebooky, případně minipočítače a podobné příbuzné role.

CS24

Zvláštní lowendové APU?

To, že má toto APU grafiku jen s třemi aktivními CU, je pozoruhodné. APU Raven Ridge by totiž podle roadmap mělo fyzicky mít 11 nebo dokonce 12 CU, takže zde by z nich musely být deaktivovány prakticky tři čtvrtiny. Tím vyvstává otázka, zda takto výrazné ořezání dává smysl a s ní i možnost, že by toto dvoujádro možná ani nemuselo být APU Raven Ridge. AMD totiž podle dříve uniklých (ale už poměrně starých) informací mělo chystat ještě menší lowendové APU, které mělo mít grafiku s právě třemi CU a také dvě jádra Zen. Primární interní jméno tohoto čipu neznáme, víme jen, že embedded verze se měla kódově jmenovat Banded Kestrel. V té době o ní ale ještě nebylo definitivně rozhodnuto.

Detaily lowendového APU s dvěma jádry Zen (Zdroj: VideoCardz) Předběžné detaily lowendového APU s dvěma jádry Zen v roadmapě ze začátku roku 2016 (Zdroj: VideoCardz)

Je tedy teoreticky možné, že toto lowendové APU skutečně AMD vyvinulo a že vzorek z tweetu je jeho exemplářem. Ale jistě to zatím říci nelze. Mimochodem, pokud by skutečně šlo o „Banded Kestrela“, mělo by toto APU jen jednokanálový řadič pamětí. Lowendové dvoujádro totiž nemělo mít dvoukanálovou DDR4, stejně jako nynější lowendové APU Stoney Ridge nebo před ním „kočkovitá“ APU jako Kabini. Na tuto linii by asi měl „Banded Kestrel“ navazovat – je ostatně nelogické, aby AMD pro tyto segmenty žádný nový čip nemělo.

Byl pro vás článek přínosný?