Hlavní navigace

Ochrana proti krádeži: ocelová lanka i chytrý software

27. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Odpuzovače zlodějů

V první řadě lze přenosný počítač zabezpečit jednoduchým mechanickým způsobem. Každý notebook má nejméně jednu bezpečnostní zdířku, označovanou jako zámek Kensington. Název je odvozen od původního ocelového lanka Kensington, které se u něj používalo. Zdířka má tvar malé klíčové dírky a bývá označena zvláštní ikonou (viz.obr.). Do zdířky se vloží zámek s malým jazýčkem tvaru "T", jenž se po otočení pevně zachytí a nepustí; bez poškození lze notebook odnést jedině po odemčení správným klíčem. Ocelová lanka mají různé tvary a velikosti a vyrábějí je jiní výrobci než Kensington.

Kensington lock

Jedná se hlavně o psychologickou ochranu, podobnou zámkům řadicí páky v automobilu. I takový vůz lze ukrást, ale již to pro zloděje znamená další překážku, a tím se snižuje riziko ukradení. Kabely kompatibilní s Kensington zámkem lze pořídit z internetových obchodů.

Uzamykatelné "závory"

Ocelové lanko sice znamená poměrně rozumné zabezpečení, s pomocí velkých nůžek nebo kleští se však dá snadno přeštípnout. Některé firmy proto upevňují notebook ke stolu kovovými závorami či kryty, které se ke stolu připevňují pomocí šroubů. Závoru lze odklopit jen po odemčení klíčem.

Kensington lock

Některé notebooky mají tak robustní dokovací stanice, že již samy slouží namísto těchto uzamykatelných závor, přestože bývají většinou plastové. Jejich nevýhodou je každopádně omezení pohybu s notebookem a nutnost zásahů do pracovní plochy stolu.

Jak vystopovat ukradený notebook

Další možnosti ochrany notebooku před krádeží jsou kombinací softwarových a hardwarových prostředků. Společnost Intel například vyvinula aplikaci vPro Anti-Theft, která v případě ztráty nebo odcizení dokáže data na notebooku zablokovat, znemožní tak přístup k datům, a pomůže ztracený stroj nalézt. Tato aplikace nejenom že reaguje na externí podnět k zablokování, dokáže i sama vyhodnotit stav neoprávněného užívání notebooku.

dreamstime

Technologie je založená na hardwarovém řešení vPro Intelu (blíže jsme o technologii psali v tomto článku) a softwarové aplikaci Computrace One. Technologie vPro Anti-Theft využívá pro vyhledávání notebooku jak GPS, tak i Wi-Fi. V okamžiku zjištění ztráty stroje kontaktujete operátora, který ve spojení s policií zajistí vystopování notebooku, popřípadě může upravit, zablokovat či dokonce vymazat na dálku citlivá data. Anti-Theft řeší do jisté míry i prevenci. Je tak možné nastavit různá pravidla pro využívání firemního hardware.  Lze například nastavit, že mimo vámi zvolené oblasti (např. práce, domácnost) bude konkrétní notebook po uplynutí určité doby nepoužitelný.

Intel vPro Anti-Theft lze využít v okamžiku, kdy:

  • dojde ke zcizení nebo ztrátě notebooku,
  • potřebujete notebook vystopovat kdekoli a kdykoli,
  • chcete mít jistotu, že vaše data nikdo nezneužije,
  • požadujete nadstandardní zabezpečení notebooku.

 Intel vPro Anti-Theft vám pomůže:

  • sledovat ukradený nebo ztracený notebook,
  • zablokovat počítač i po výměně pevného disku,
  • zabránit přístupu k datům na pevném disku notebooku,
  • vzdáleně vymazat soubory a složky na pevném disku,
  • vzdáleně zablokovat notebook nebo desktop,
  • udělat report aktuálních softwarových a hardwarových součástí notebooku.

IAT logo

Clony proti šilhajícím očím

Do oboru bezpečnosti patří i ochrana soukromí. Displeje notebooku jsou pro nezvané hosty dobře čitelné - při práci s důvěrnými a zejména pak utajovanými informacemi například ve firmách je to poměrně vážný problém. Různé společnosti proto nabízejí speciální clony pro ochranu soukromí;  v podstatě se jedná o tenké plastové povlaky, které omezí zorný úhel displeje notebooku. Obraz je tak čitelný jen pro uživatele, kteří sedí přímo před počítačem. Clony se vyrábí v různých velikostech podle typu displeje a mají speciální patentovanou konstrukci jakýchsi "mikrožaluzií".

Gold filter

Privátní filtry zabraňují dalším osobám sledování informací na monitoru, obraz na monitoru vidí pouze osoba sedící přímo před ním, z ostatních úhlů se obraz na displeji jeví pouze jako jednobarevná plocha. Tyto filtry lze aplikovat na notebooky, stolní monitory i tablety. Například zlaté bezpečnostní filtry od firmy 3M se od původních tmavých filtrů liší zobrazovanou barvou při pohledu z boku (zlaté místo černé) a především o 14% vyšší jasem.

CS24

Filtry lze snadno nasadit i sejmout díky speciálním plastovým úchytům, a tak lze v případě potřeby filtr snadno odebrat a zobrazit informace na displeji i ostatním osobám. O technologii privátních filtrů jsme již dříve psali v této novince.

Byl pro vás článek přínosný?