Hlavní navigace

Oculus zlevnil VR brýle Rift o čtvrtinu. Sada s ovladači Touch od teď stojí 598 dolarů

5. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Loni nám sice přišly na trh dlouho očekávané brýle pro virtuální realitu a s nimi nové možnosti pro počítačové hry, ale zatím se nějak masivně neprosadily. Virtuální realita pravděpodobně čeká na vyšší rozlišení a na propracovanější hry, které by skutečně táhly. Rozhodně ale hraje roli i cena – tato zařízení stojí momentálně přes dvacet tisíc. Právě v tomto ohledu ale nyní přichází pozitivní zpráva, ceny se totiž právě pohnuly dolů.

Na GDC 2017 ohlásil slevy jeden ze dvou hlavních hráčů, a to pod Facebook patřící Oculus. Ten prodával brýle Rift „jen“ za 599 dolarů proti HTC Vive, které je za osm set. Jenže v ceně nejsou ovladače Touch (jejichž obdoba je u Vive v ceně), bez nichž systém není úplně kompletní. Ty stojí 199 $ a tak se oboje srovná. Nyní se ale cena kompletu sníží o čtvrtinu, Oculus vyhlásil, že sada s ovladači bude nyní stát jen 598 dolarů. U nás to v přepočtu s daní vychází na 18 400 korun. Cena je tedy asi na naše poměry pořád vysoká. Už se ale dostala na cenu highendové grafické karty (po příchodu GTX 1080 Ti bude dokonce níž).

MMF24

oculus-sleva-sada-598-usdVětší atraktivitu asi u nás VR brýle získají až po eventuálním dalším kolečku snížení cen, nicméně i dnešní 25% redukce je krok správným směrem. Na západě by pak částka 600 dolarů měla být díky větší kupní síle už celkem akceptovatelná. Pozitivní bude zejména, když HTC v reakci zlevní také svůj headset Vive. Jak nižší ceny, tak konkurence by měly na ekosystém VR hraní mít pozitivní vliv do budoucna.

Kromě soupravy s ovladači bude zlevněno také samostatné balení ovladačů Touch, takže ti, kdo dříve za 600 $ pořídili samotné brýle, nezůstanou až tak zkrátka. Ovladače se samostatně budou dát sehnat za 100 dolarů, což je zlevnění na polovinu. O něco se snížila také cena volitelného třetího senzoru (jehož účelem je zlepšit schopnost snímání pohybu v celé místnosti). Ten teď bude stát 59 dolarů. Cena samotných brýlí bez ovladačů se bohužel nezměnila, podle Oculusu ale spolu s nimi nyní aspoň dostanete zadarmo hru Robo Recall. To by mělo platit i pro ono zvýhodněné balení.

Byl pro vás článek přínosný?