Hlavní navigace

Oppo jde oficiálně do Česka. Druhý největší čínský výrobce smartphonů hodlá zamíchat trhem

18. 6. 2021

Sdílet

Zdroj: Oppo
Na český trh míří jeden z největších výrobců smartphonů, čínská značka Oppo. Jako první přiveze smartphony střední třídy Reno5, ale chystají se i vlajkové lodi a další produkty, například sluchátka.

Oppo spadá do koncernu BBK Electronic, který vlastní také také značky Vivo, Realme, OnePlus a IQOO. Oppo se z těchto značek specializuje na vyšší segment trhu a Realme je vlastně jeho „podznačkou“. Naopak Vivo stojí vedle Oppa a má jako svou podznačku výrobce IQOO, jež se ale specializuje spíše na rozvojové trhy a levné telefony. Značky mají sice stejného majitele, ale měly by fungovat zcela samostatně. Rozhodně prý více, než v minulosti Huawei se svou značkou Honor.

Značka Oppo byla založena v roce 2004 a doposud působila ve 40 zemích. V Evropě jste si její telefony mohli běžně koupit. Oppo je celosvětově čtvrtým největším výrobcem po Samsungu, Applu a Xiaomi. Drží asi deset procent trhu, téměř stejně jako Vivo. V Česku by měl spolupracovat se všemi třemi operátory. Slibuje také rozhýbat trh s 5G.

Oppo Reno5 Oppo Reno5

Oppo má vlatní silné oddělení vývoje, do kterého hodlá v následujících třech letech investovat přes 7 miliard dolarů. Pracuje v nich čtvrtina všech zaměstnanců (deset titíc lidí). Oppo se soustředí hlavně na kvalitu fotoaparátu a vlastní standard rychlého nabíjení VOOC a SuperVOOC. S výkonem 65 W se některé modely nabijí a půl hodiny téměř naplno. Na telefonech Oppo běží standardní Android včetně služeb Googlu s nadstavbou nazvanou ColorOS.

Tip: Takhle zakřivený displej nedělá ani Samsung. Oppo ukázalo netradiční mobil

Tip: Za 20 minut na 100 %. Oppo má rekordní 125W nabíječku smartphonů

Během posledních měsíců ale postupně zaniká značka OnePlus, která nejprve v lednu spojila s Oppo své vývojové oddělení a nyní se mluví o integraci. Znamenalo by to zřejmě zánik nadstavby Oxygen OS.

KL24

Na český trh přijde Oppo nejdříve s modelem Reno5, v Číně ale nedávno představil už Reno6. Oppo vyrábí mnoho různých modelů a k nám jich prozatí doveze jen pár. Těšit se zřejmě můžeme i na vlajkovou loď Find X, která má velmi zajímavě řešený modul s kamerami a umí třeba režim mikroskopu.

zdroj: Oppo

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.