Hlavní navigace

Po Huaweii podvádělo v benchmarcích i Oppo. Detekovalo 3DMark podle jména aplikace

22. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poté, co se minulý měsíc provalilo podvádění Huaweie v benchmarcích a společnost UL (bývalý Futuremark) jej vyřadila ze svých testů, jmenovitě z 3DMarku, máme tu další podobnou kauzu. Výrobci to zkrátka zkoušejí pořád dokola i přesto, že výsledek benchmarku u dnešních smartphonů není pro pokročilejší uživatele zase tak důležitý. Tentokrát se podařilo přistihnout čínskou firmu Oppo, kterou sice u nás v obchodem příliš neuvidíte, ale globálně jde o jednoho z největších a nejrychleji rostoucích výrobců.

Recenzenti z Tech2 takto načapali modely Oppo F7 a vlajkovou loď Oppo Find X, kteří kontaktovali společnost UL, ta telefony prověřila a rozhodla se oba vyřadit. Prověření spočívá v otestování na veřejné aplikaci 3DMark a porovnání s privátní, ke které nemají výrobci ani uživatelé přístup. Naměřený rozdíl činil 41 procent. Do té doby byl Oppo Find X (pohání jej Snapdragon 845) čtvrtým nejvýkonnějším smartphonem v žebříčku, nyní je úplně na konci bez skóre.

Na přímý dotaz společnost Oppo přiznala, že její telefony detekují nejen tento benchmark, ale i náročnější 3D hry. Poté dovolí čipsetu běžet na plnou rychlost, což ale má vliv na zahřívání. Jde tedy o stejný případ jako u Huaweie.

Oppo vysvětlilo svůj princip takto: "For unknown applications, the system will adopt the default power optimization strategy...After the user has not actively operated for 5 to 10 seconds, the device limits the system performance to 70% to 80% of the maximum performance (according to different platforms)...When there is a user operation, it will immediately cancel the performance limit, to ensure that the user experience is not affected."

KL24

oppo-phones-delisted-chart Naměřené výsledky při kontrole

Jinými slovy aplikace, se kterou uživatel interaguje, se může těšit na vyšší příděl výkonu. Jde o to, aby měl uživatel pro hru k dispozici plný výkon. Tohle ale není případ 3DMarku.

Společnost UL (Futuremark) ve svých pravidlech připouští možnost zvýšení výkonu smartphonu na základě detekce náročného výpočetních požadavků, ale rozhodně ne na základě detekce jména aplikace. Zařízení musí brát aplikaci jako jakoukoliv jinou a zvýšení výkonu jen podle toho, že se aplikace jmenuje 3DMark, je zkrátka špatně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.