Hlavní navigace

Panelové prostředí je už podporováno také v Microsoft Office [Windows Insider]

16. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Chcete si hrát s panely ve Windows? V kanále Skip Ahead se objevil významný upgrade.

Zatímco čekáme na oficiální vydání Windows 10 Spring Creators Update pro všechny, můžeme se mezitím alespoň zabavit novým přírůstkem do vývojové větve Redstone 5. Zatímco Spring Creators Update momentálně stále okupuje (a až do vydání bude) všechny nižší kanály programu Windows Insider, tj. Fast ring, Slow ring a Release Preview, Windows 10 Insider Preview build 17643 najdete jen v kanále Skip Ahead. Podotýkám ale, že se to rychle změní, jakmile bude jarní vydání uvolněno. Minimálně do Fast ringu pak bude rychle vyslán zástupce Redstonu 5. Pokud nechcete být zaskočeni změnou programu, změňte nastavení získávání testovacích vydání Windows. Pojďme se už ale podívat na novinky v sestavení 17643.

Panelové prostředí nejen pro Office

Ústředním motivem této vývojové větve je a pravděpodobně zůstane panelové prostředí. Minule Microsoft slíbil, že se brzy dočkáme rozšíření podpory panelů v klasických aplikacích včetně Office. Slib byl splněn, v aplikacích Office teď můžete vytvářet panely, resp. tyto aplikace můžete sdružovat v jiných oknech. Microsoft tentokrát zkombinoval programy Windows Insider a Office Insider.

Office v kanále Insider podporuje panelové prostředí Office v kanále Insider podporuje panelové prostředí

Kromě toho, že tedy musíte mít testovací vydání Windows, je rovněž vyžadována testovací verze Office. Přidat se můžete na adrese aka.ms/officeinsider. Podotýkám, že ale pro zapojení do kanálu Office Insider budete potřebovat spotřebitelskou variantu Office 365.

Panelové prostředí je teď podle Redmondských podporováno ve většině aplikací pro prostředí Win32. Platí to ale jen pro ty, které nepoužívají vlastní záhlaví okna. Z domácích programů tak zatím stojí mimo např. Malování. Vlastní záhlaví pak zpravidla používají internetové prohlížeče. Je otázka, zda se časem podaří prohlížeče panelovému prostředí Windows přizpůsobit.

Microsoft upozorňuje, že podoba panelového prostředí není ani zdaleka finální.

Microsoft pracoval na tom, aby fungovalo přetahování nových panelů Edge. Aktuálně už můžete takový panel přesunovat v rámci okna, případně jej přesunete do jiného okna. Panel Edge otevřený v okně s jinými aplikacemi však nelze přesunout přímo do samostatné aplikace Edge. V některých instalacích panelové prostředí nemusí být po upgradu dostupné. Stalo se to vám? Vyčkejte den až dva, případně počítač zrestartujte.

Další novinky

Vývojářská komunita možná ocení, že se nástroj Microsoft WebDriver stal volitelnou funkcí Windows 10. Takže ho nainstalujete prostřednictvím Nastavení | Aplikace | Aplikace a funkce | Spravovat volitelné funkce. K tomuto kroku se Redmondští rozhodli na základě toho, že si lidé často stáhli nesprávnou verzi pro svou konfiguraci. V samostatné podobě nástroj přestane existovat.

Vyšel Windows 10 Insider Preview build 17643 Vyšel Windows 10 Insider Preview build 17643

Co dál? Pakliže používáte datovou kartu SIM, uvidíte v příslušné sekci Nastavení, kolik dat jste spotřebovali během roamingu. Používáte-li lupu, pro změnu si můžete určit, aby se ukazatel myši nacházel vždycky ve středu obrazovky (v celoobrazovkovém režimu). Také byly přidány další hodnoty zvětšení, aby skoky mezi stupni nebyly tak velké.

To je pro toto sestavení všechno. Pár chyb bylo opraveno, větší pozornost ale věnujte seznamu známých problémů, jenž obsahuje mnoho položek. Nespíš to nemusím opakovat, ale zvláště takhle raná sestavení byste neměli používat na svém běžném počítači, od kterého očekáváte spolehlivost. Další informace k Windows 10 Insider Preview build 17643 naleznete na blogu Windows Experience.

Byl pro vás článek přínosný?