Hlavní navigace

Praha vylepšuje PID Lítačku. Brzy půjde cestovat jen s mobilem

14. 5. 2019

Sdílet


Na konci letních prázdnin to bude již rok od spuštění aplikace PID Lítačka. Dopravní podnik hl. m. Prahy spolu s Operátorem ICT navrhli systém elektronického jízdného, se kterým mohou rezidenti, návštěvníci i turisté cestovat po celém hlavním městě a Středočeském kraji. Aplikace ale až doposud sloužila zejména pro nákup jednotlivých jízdenek, s opravdovou Lítačkou sloužící pro dlouhodobé předplatní kupóny ale měla společný jen název.

To se bude postupně měnit. PID včera informoval o nové aktualizaci, která aplikaci posouvá na verzi 3.3.0 (na Androidu i iOS). A ta se již s velkou Lítačkou kamarádí. Aplikace umí nově upozorňovat na konec platnosti dlouhodobých kupónů i karty a při plánování tras po celém kraji bude navrhovat jízdenky tak, aby cestující neplatili zbytečně za pásma, která již mají zahrnuta v předplatném na Lítačce. „Pokud jedete například z Prahy do Kladna a vlastníte kupón na Prahu, aplikace sama navrhne jízdenku za 24 Kč pouze na doplňková pásma,“ uvádí PID.

TIP: Proč se v pražském metru nedá platit kartou?

Nová aplikace umí také aktivovat jízdenky ve stanovený čas dopředu. Tento plánovač vzešel z návrhu samotných cestujících, kteří nechtěli jízdenky aktivovat až na zastávce. Na iPhonech pak lze nově platit pomocí Apple Pay.

TIP: Karty i mobily. Ostrava a Moravskoslezský kraj chystají jízdenkovou revoluci

PID také uvádí, že v následujících měsících vyjde další aktualizace, díky níž půjde cestovat po Praze a kraji jen s mobilem. Teď sice aplikace upozorní na konec platnosti dlouhodobé jízdenky, ale při kontrole revizorem cestující musí předložit Lítačku (nebo platební či In Kartu s nahraným kupónem). V nové aktualizaci půjde platnost kupónu ověřit pomocí QR kódu nebo NFC, takže půjde jezdit i bez karet.

KL24

Zdroj: PID

Byl pro vás článek přínosný?