Hlavní navigace

Názory k článku Cnews FM: Modulární router a ARM v noteboocích. Změny, o které (ne)stojíme? [podcast]

  • 7. 4. 2018 6:57

    Zann (neregistrovaný)

    "Gogle nic nedělá, třeba na Gmail se už dlouho nesáhlo ..." a to je právě ta deviza pane Urbane víte? Ono, tam ještě lidi chápou že co funguje (on je to poštovní klient a adresář víte, tam už leta není nic moc co k vymýšlení a na barvičky a ikonky, s prominutím, se*e pes ... ) do toho se nemá vrtat víte? Microsoft zničil všechno co fungovalo, co měli lidi rádi a co rádi používali právě tím, že /se s tím něco dělo". Výsledek vidíme sami, jenže to Vy si nikdy nepřiznáte :-D

  • 7. 4. 2018 10:46

    RedMaX

    Souhlasim s Petrem ohledne te Wifi, soukrome firmy budou zavadet vysokorychlostni internet tam, kde se jim to vyplati, maji tam nejvic zakazniku, takze mesta, nedivim se jim. Na druhou stranu se urcite casti republiky vylidnuji, protoze lidi to nuti se stehovat za technologii, to je spatne pro nas vsechny, ve meste se dycha cim dal hur, venkov bude mene udrzovany. Takze podpora wifi do oblasti, kam se nezenou komercni firmy je dobra.

    Druha vec je, ze DP Praha je normalni komercni podnik, takze pokud tento podnik udela wifi i do vagonu zdarma pro sve platici zakazniky, tak myslim, ze je to jen dobre a ze to ukazuje, ze nam MHD vyspiva smerem k podobnym podnikum na zapade, coz je taky dobre.

    Kdyby cz.NIC vyvijelo nejaky lidovejsi router, tak by udelali urcite lepe nez nejaky modularni nesmysl. Router za 8 tacu si koupi opravdovy nadsenec, to pro normalni lidi neni. Nemyslim si, ze by cz.NIC muselo aspirovat na router za 500,- ale treba na router okolo 2.000 Kc. To by bylo smysluplnejsi. Jinak routery od firem jako UPC jsou aktualizovane primo od UPC a teda zaplatovane, tam problem neni. Spis je problem u lidi, kteri si proste nemohou dovolit router za spoustu tisic a zaroven si to musi zarizovat po vlastni ose. Ti potom zpusobuji rozsirovani zneuzitych zranitelnosti. Pritom jsou lidi, kteri daji za router maximalne 500, jsou lidi co daji maximalne 3.000 a jsou takovy co daji klidne 10.000. Treti skupinu nam dnes pokryva Turris Omnia, ale zbyle dve skupiny, maji smolika, takze by nebylo od veci, kdyby cz.NIC udelalo neco smerem pro obecnou bezpecnost vyvinutim bezpecneho routeru alespon pro jednu z tech dvou zbyvajicich skupin lidi.

    Ohledne ARM neverim tomu, ze za 2 roky dokaze Apple vyvinout neco vykonneho a neverim, ze to dokaze ani za 5 let. Urcite muze Apple nahradit Intely na levnejsich stanicich, ARM dnes konkuruje Atomu, pokud se to bude vyvijet dale podobnym tempem a Apple prispeje svym dilem, tak verim, ze mohou jit vykonem az nekam ke Core i3. Jenze Apple se pouziva i jako graficka stanice a tam potrebujete vykon Core i7 nebo Xeonu. Vzhledem k prevratnemu vyvoji, kdy Intel dnes musi reagovat na AMD, takze se vykon techto procesru take zacina dost posouvat, tak je naprosto bez sance, aby ARM dohnalo try dve firmy vyvijejici x86 procesory, ani za 10 let to nedaji, to mi verte.

  • 7. 4. 2018 16:30

    Kaz

    WiFi ve vagónech metra namísto v tunelu, o čemž mluvil Petr, by to hodně prodražilo o technologii pro každý vagón (a nebavíme se o Apčku za 200 Kč, ale o celé sadě pro jeden vlak a hlavně protistranu, která ten signál do AP dostane), protože hlavní problém je dostat signál do tunelů, čemuž by se stejně nedalo vyhnout. Dát WiFi přímo do tunelu zase (předpokládám) není možné kvůli tomu, že WiFi není stavěné na tak rychlý handover, na rozdíl od mobilů. Obecně jsem příznivcem WiFi ve vestibulech a v tunelech LTE.

    Nový modulární router se mi nelíbí a nepozdává. Modularita je sice hezká, ale má to své meze a nevýhody - vývoj zařízení je dražší, testování komunikace všeho se vším, mechanické provedení atd. Předpokládám, že se stejně 90 %bude prodávat v jedné konfiguraci modulů, tak to mohli rovnou hodit vše na do jednoho a ušetřili by peníze, jak své, tak zákazníků. Přišlo by mi rozumnější udělat levnou a ořezanou Omnii a třeba jako modul pouze rozhraní na optiku a DSL. Tím, že tam nedali DSL to hodně zabili, tam je na trhu nejhorší situace. Routerů s VDSL2 s podporou G.993.5 jsou je pouze pár a rozumné jsou snad jen dva a ty jsou solidně drahé (mám DSL-AC68U ).

  • 7. 4. 2018 9:59

    Zann (neregistrovaný)

    Možná je to gramaticky správně, ale jednak vůbec netuším cos to vlastně napsal a druhak ani netuším proč :-D