Hlavní navigace

Názory k článku Cnews FM: Vzpomínáme na Windows Phone. Proč jsme mu dávali přednost? [podcast]

  • 2. 6. 2018 7:49

    Milan Keršláger

    Měl jsem PDA od HP iPAQ s Windows Mobile 6. Dělat se s tím moc nedalo. WiFi byla spíš fikce (pomocí PCMCIA karty), neumělo to s Internetem. Samotný systém byla změť polofunkčních a odlišných dialogů. Aplikace neexistovaly, kromě Solitaire. Ale česká policie pomocí nich měřila rychlost (radar na trojnožce). HTC HD2 byla katastrofa. Zdvojení SMS, nesmazatelné SMS, potíže s navigací (appka za 4 tisíce!), nedaly se vypnout nebo regulovat šíleně drahá data... Pak nekompatibilní W7 Phone, zase nekompatibilní W8 Phone a nakonec i W10 Phone. Zakoupené aplikace za tisíce! Ten systém mohl přežít jen ve fantazii někoho, kdo ho používal leda jako fetiš!

  • 2. 6. 2018 9:04

    Redmarx

    Mate tam nejake nepresnosti, s par vecma souhlasim, s par vecma ne.

    Ja jsem zacinal na jeste netelefonnim PDA od Asusu s Windows Mobile 2003, bylo to na svou dobu hodne pouzitelne a v podstate to nakonec porazilo Palm. Pak jsem mel uz telefon od Samsungu s Windows Mobile 6.5. I tenhle telefon byl na svou dobu hodne pouzitelnej a melo to spoustu aplikaci. A vychazelo to prave s Windows CE.

    Pak se Microsoft zblaznil a WM6.5 zabil, nacez od toho utekli vyvojari aplikaci a byl konec. Na misto WM6.5 prisel WP7, jenze problem byl, ze oproti WM6.5 to nic neumelo, ten system byl strasne omezenej a tudiz si MS odehnal vetsinu predchozich uzivatelu (WM6.5). Docela chapu, ze vam treba bez te predchozi zkusenosti ten WP7 nevadil, ale pro me to byl krok zpatky, takze jsem to jen ozkousel a zustal u WM6.5 a nasledne presel na Android.

    Pak prisel WP8, kterej uz byl jinde, jenze prisel pozde. Ja a stejne tak dalsi "proMS" uzivatele uz meli Android. Navic jak pisete, strasilo me, ze za rok dva prijde WP9 a zase to bude nekompatibilni, vadilo mi i ta nemoznost nastaveni podle sebe. Zustal jsem teda u Androidu.

    Na Androidu jsem dodnes, nicmene casem mi zacali vadit veci, o kterych mluvite take. Kdyz preinstaluju telefon, tak ho dva dny nastavuju a tejden doladuju, aby mi to vyhovovalo. Navic Google dela vse proto, aby to bylo cim dal mene nastavitelne, takze to nastaveni je cim dal slozitejsi.

    Do iPhonu nejdu. Je pomerne drahej a kdyby me to melo stat balik penez, tak by to muselo byt opravdu naprosto spickove, ale iPhone je hodne omezeny. Aktualne si zvykam na placeni mobilem a je to skvele, ovsem funguje to jen na Androidu a to nepouzivam Google Pay, ale My Air (AirBank).

    Aktualne jak uz jsem tu myslim psal dvakrat, nebudu teda znovu, jen zminim, ze mi Google zablokoval placeni pres muj ucet u Google na sluzbach od Google. Novy ucet si vytvorit nechci a s Googlem neni rec, takze to me omezuje v pouzivani Androidu jeste vice. Proto bych restart od Microsoftu uvital, ale vidim tam zase problem s tema aplikacema. Chtelo by to, aby MS mel vlastni JAVA prostredi, ne kterem by sly spoustet aspon nektere aplikace pro Android.

    Jinak souhlas s tim, ze je milion telefonu pro Android, ale ve vysledku neni z ceho vybirat. Do telefonu bez JACKa nepujdu. Nechci v telefonu vyrez. Nechci, aby byl telefon vysokej. Vyhovuje mi pomer stran 16:9, nechci 18:9 nebo i 21:9, kterych se vyrabi cim dal vice. Nelibi se mi zaobleni displeje, chci rovny displej. Spousta telefonu ma USB-C konektor, ktery ovsem vychazi z USB2.0, takze je to pak pomale, nechci to. Kdyz USB-C, tak jedine na USB3.1. Libi se mi spodni hardwarova tlacitka aplikace, home, zpet. Dneska ma spousta telefonu ty tlacitka jen softwarova.
    Ve vysledku si teda hyckam Samsung Galaxy S5 s LineageOS 14.1 (Android 7.1). Aktualizace vychazi jednou mesicne a funguje to docela stabilne. Jestli mi to odejde, tak nevim co budu delat.

  • 2. 6. 2018 20:12

    joeex (neregistrovaný)

    Microsoft se asi ještě a možná více než jednou pokusí dostat do mobilního segmentu, tam je slabina velká, bohužel prosadit třetí platformu je skoro nemožné, pokud by nebyla nějak kompatibilní s Androidem nebo iOS.
    Problém byl málo aplikací a pokud nějaké byly, tak nefungovaly tak dobře jako jinde, to pak dost otráví, ale systém byl jednoduchý a rychlý, možná by to mohli uvolnit jako opensource, i když už je dost pozdě, možná by to nikoho nezajímalo.

    Co vydají bude spíš něco na platformě Windows on ARM, líbilo se mi to jako komunikátor ve stylu Westworldu, to je super koncept.

  • 3. 6. 2018 7:04

    regine

    Osobně jsem nevlastnil, ale ve firmě byla nakoupena směs mobilů. Během deseti let asi 300 kusů Android či Windows (iOS ne). Byly bezpečnostně nastaveny, takže moc možností zmršit systém uživatelsky nebylo. Všichni chtěli obdržet jen Android hlavně pro stabilitu. Windows velmi často 'vytuhnul', někdy i během hovoru, protože se spustil nějaký plánovaný oznam. Což vzhledem k naší činnost spojené s plánovaním bylo běžné. Nakonec firma Windows zaměstnancům rozdala.

  • 4. 6. 2018 12:59

    Drak_Tovikrov

    Po delší době zajímavý díl (tohle nemyslím nějak zle, jen mě toto téma bavilo víc, než ostatní). Postřeh, že WP byl filozoficky (bohužel ne prodejně) někde mezi iOS a Androidem, je podle mě přesný a šlo o dobrý kompromis mezi nastavitelností a jednoduchostí. Skon Windows na telefonech je podle všeho spíš důsledkem neochoty Microsoftu do platformy skutečně investovat pořádný čas a peníze; W10 Mobile je toho důkazem, kdy Microsoft vydal v podstatě beta verzi, kterou za chodu horkou jehlou dokončoval. To ale byla spolu s opuštěním původní filozofie WP rána, ze které se prostě nešlo vzpamatovat.

    Já rád říkám, čert vem aplikace (fakt). Nutný základ na WP a W10M byl a žít se s tím dá (dokonce i teď, když odpadává i to málo aplikací, které bylo). Kdyby ZÁKLADNÍ FUNKCE smartphonu (webový prohlížeč, pošta, kalendář, volání, SMS, přehrávače multimedií, file manager, kecací aplikace a základní sociální sítě (FB+Messenger, Twitter atp.) atd.) fungovaly fakt dobře, spolehlivě, rychle, bez záseků apod., většině lidí by ten systém v pohodě stačil. Nikdy by asi nebyl opravdu velký (na to přišel moc pozdě), ale kolem 5%-10% by se udržet mohl. Obzvlášť, kdyby ho Microsoft vytrvale podporoval, investoval do něj (byť se ztrátou) a nasmlouval firmy, aby každý rok vypustily pár svých zařízení s Windows. Klidně, kdyby byl spolehlivý a bezpečný, se mohl víc prosadit v korporátní sféře, kde má jinak Microsoft s Office a Windows dost značnou převahu.

    Bohužel se na to Microsoft rozhodl vykašlat (a zisky mu rostou, takže vyloženě špatné rozhodnutí to v krátkodobém výhledu asi nebylo). Budoucnost už v této oblasti nemá, pokud nepřijde s něčím novým a úžasným, co smartphone nějakým způsobem nahrazuje nebo výrazně doplňuje a zároveň se s tím dá přijmout telefonní hovor nebo napsat SMSka. Možná s rozvojem progresivních webových aplikací se nakonec zmenší i ta potřeba mít vlastní store s aplikacemi, které pro minoritní platformy málokdo vyvíjí.

    Škoda, že jste třeba nezmínili, jaké to je "pomicrosoftit" si Android (tj. používat MS náhrady googlích služeb a aplikací, používat MS launcher, propojit si telefon s PC apod. Čili zkusit se podívat, jestli Android s příchutí Microsoftu není v podstatě adekvátní pokračování "Windows Phone".

  • 3. 6. 2018 0:33

    Redmarx

    To ze me Google bloknul, nema s telefonem nic spolecneho. Jinak problem vsech novych telefonu od Samsungu, ve kterych je Exynos vcetne A7 2017 je ten, ze je ten telefon na dva roky. Nejdou tam customROM, takze jakmile to Samsung prestane podporovat, tak je nutne koupit novy mobil a ja se nedokazu smirit s tim, ze bych mel po dvou letech menit telefon.