Hlavní navigace

Poslední aktualizace pro Windows 10 vyvolaly řadu problémů. Některé se dotkly jen firem

12. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Seznam objevených problémů je poměrně dlouhý. Poslední záplatovací úterý se nezařadilo k těm povedeným.

Vypadá to, že poslední aktualizace pro Windows 10 působí na některých počítačích potíže. Netýká se to jen Creators Updatu, ale také Anniversary Updatu. V případě instalace aktualizací KB4041676KB4041691 mohlo dojít k vážnému selhání systému – přestal totiž startovat. V některých případech pouze nebyl dokončen proces restartování pro dokončení instalace. Týkalo se to pouze firemního prostředí, konkrétně k popsanému problému docházelo při aktualizaci systému pomocí služby WSUS. Dočasným alternativním řešením bylo nasadit aktualizací pomocí služeb Windows Update či Windows Update for Business. Microsoft uvádí, že již distribuci instalačních balíčků napravil. Ti, kdo se s potížemi setkali, pak mohou nahlédnout do článku nápovědy (4049094) , kde je popsáno, jak se se situací vypořádat. Potíže nezpůsobila samotná aktualizace, potíže nastaly s procesem instalace. Proto je řešením odebrání aktualizace čekající k inst

Další potíže

Výše uvedená aktualizace KB4041691 pro Anniversary Update bohužel na některých strojích působí ještě jiné trable. Podobný problém jako výše může vyvstat na běžných počítačích. Po instalaci může selhat instalace dalších aktualizací, které jsou staženy v tzv. expresní verzi (tj. nestahuje se kompletní instalační balík).

Plnohodnotného řešení se dočkáme, do té doby je řešením aktualizaci, jež se nechce nainstalovat, stáhnout ze služby Microsoft Update Catalog v kompletní podobě. Dále vypněte službu BITS, proveďte instalaci a pak službu opět spusťte, viz nápověda Microsoftu.

Po instalaci se aktualizace dále může v seznamu nainstalovaných aktualizací objevit dvakrát. Ve vzácných případech může instalace aktualizace KB4041691 vyústit v zobrazování chyb při ukončování aplikací. Jedná se o aplikace využívající vykreslovací jádro integrovaného webového prohlížeče. Naštěstí to neovlivňuje fungování aplikací při práci.

Ilustrační foto

KL24

Aktualizace KB4041676 pro Creators Update byla dále vydána se známým problémem spojeným s počítači s USB-C. Na těch se můžete setkávat se zamrzáním, případně s tzv. modrými obrazovkami smrti. Pokud je to i váš případ, můžete jako dočasné řešení (kromě odebrání aktualizace) zvolit vypnutí UCSI v BIOSu/UEFI. Tím byste ovšem měli omezit funkčnost portů.

Tentokrát se potíží sešlo hned několik, což pro Microsoft a model Windows jako služba není ani trochu dobrá vizitka. Řešení pro uvedené problémy se rýsují, na většinu si ale budeme muset počkat.

Byl pro vás článek přínosný?