Hlavní navigace

Potvrzeno: nové Xeony na bázi Skylake mají 28 jader. Na křemíku jich víc není, máme foto

29. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná si vzpomínáte na loňské jaro, kdy se poprvé objevil snímek čipu Summit Ridge, na němž jsou založené letos uvedené procesory Ryzen – a bylo to přímo v oficiální prezentaci firmy, kde byl schován jako ilustrační snímek. Něčeho podobného se teď dopustil také Intel. Ten na konferenci Manufacturing Day, kde se věnoval technických aspektům svých výrobních procesorů, podstrčil do prezentace pro změnu snímek nadcházejícího serverového čipu s jádry architektury Skylake. Ten bude přitom největší novinkou Intelu v této sféře za poslední léta a informace o něm jsou hladově vyhlíženy.

Proč je snímek tak důležitý, je jednoduché. V prvé řadě jsme totiž doposud nevěděli, jak vysoký výkon čekat. Materiály, které Intelu utekly téměř před dvěma lety, hovořily o 28 jádrech. Jenže poté se objevily zvěsti, že Intel již má i 32jádrové vzorky. Čip měl totiž podle těchto informací mít několik jader v rezervě pro zvýšení výtěžnosti a Intel se je nakonec rozhodl využít a dodat na trh i plně aktivovaná serverová Skylake s 32 jádry. Tím by dorovnal počet jader, který bude nabízet AMD s procesory Naples. Přitom by to bylo na monolitickém čipu, kdežto Naples spojuje čtyři osmijádrové kousky křemíku z procesorů Ryzen.

Na slajdu z Manufacturing Day je ovšem struktura čipu natolik dobře patrná, že můžeme tuto otázku uzavřít. V této prezentaci najdete přehlídku čipů, které mají být založené na 14nm procesu – v horní řadě by mělo jít o Broadwell, Cherry Trail, Apollo Lake (Atomy) a Skylake nebo Kaby Lake. Zajímavá je ale spodní řada, kde je mezi Broadwellem-EPFPGA Stratix 10 zatím neznámý čip. Tím je tzv. Skylake-SP, jak se upravená serverová varianta poslední „tockové“ architektury z roku 2015 bude jmenovat (už se tedy neoznačuje „EP“).

14nm čipy Intelu v prezentaci z Manufacturing Day 2017. Uprostřed dole poprvé vidíme Skylake-SP 14nm čipy Intelu v prezentaci z Manufacturing Day 2017. Uprostřed dole poprvé vidíme Skylake-SP

Níže můžete vidět obrázek vyextrahovaný. Procesor je členěn do patnácti viditelných bloků, v uspořádání do třech sloupců a „pěti řádků“, nad nimi je ještě šestý řádek se zřejmě odlišnými bloky, které by tedy neměly být dalšími jádry. Patnáct hlavních bloků je zrcadlově souměrných a jde téměř jistě o dvojice jader. V druhé řadě nicméně krajní páry souměrné nejsou a zdá se, že dvě jádra zde byla nahrazena opět nějakými jinými bloky. Tím pádem patnáct elementů dává dohromady přesně těch 28 jader, o nichž mluvily materiály z roku 2015. Zdá se tedy, že plány se neměnily a nejvýkonnější verze Skylake-SP skutečně vždy měla mít 28 jader. Tedy za předpokladu, že snímek není manipulovaný tak výrazně, že by v něm zmizela čtyři jádra).

Snímek serverového čipu Intel Skylake-SP s 28 jádry Snímek serverového čipu Intel Skylake-SP s 28 jádry

„Jen 28 jader“ je reálně stále velmi velké číslo, zvlášť pokud se uváží, že Intel zvedl počet o čtyři na stejném procesu, na jakém vyrábí Broadwell-EP (24 jader). U Skylake-SP by přitom mělo každé jádro zabírat více místa, jelikož FPU má podporu pro 512bitové vektorové instrukce AVX-512 (které zvýší i energetické nároky jádra) a paměťový řadič se zvětšil ze čtyř na šest kanálů. Pokud by měl čip jader 32, mohl by teoreticky mít při stejném taktu ještě o 14 % vyšší výkon. Ovšem škálování takto nefunguje a 32jádro by kvůli spotřebě muselo mít takty o něco nižší. Reálný přínos by tedy patrně byl pod tímto teoretickým procentem. Z rozvržení viditelného na snímku jinak také vyplývá, že příštím krokem by asi bylo přidání celé další řady šesti jader, takže hypotetický větší čip by jich měl celkem 34, ne 32.

Pro pořádek je třeba říct, že toto monstrózní CPU s 28 jádry je určeno čistě pro servery a platformu LGA 3647 se šestikanálovým řadičem. Pro pracovní stanice a highendová či herní PC s ním Intel nepočítá a kompatibilní s desktopovými deskami asi nebude ani neoficiálně. Pro tyto segmenty má totiž Intel zvláštní socket LGA 2066, do něhož se budou vyrábět asi jen CPU s menším počtem jader – momentálně to vypadá na deset či dvanáct.

Byl pro vás článek přínosný?