Hlavní navigace

Intel prý zvedne počet jader u highendových procesorů na 12. Nejspíš v reakci na Ryzen

25. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

AMD příští týden uvede procesory Ryzen. Ty by měly být nejkonkurenceschopnější za několik posledních let, a tak se debatuje, zda na ně Intel bude muset nějak reagovat a případně jak by to mohl udělat. Jedním z opatření, které Intel údajně chystá, má být další zvýšení počtu jader u highendových CPU – takové, které původně nebylo v plánu.

Podle italského webu Bits and Chips Intel zvažuje, že by zvedl maximální počet jader, s nimiž bude prodávat highendové procesory Skylake-X. Tedy CPU pro novou platformu X299 se socketem LGA 2066, která jsou odvozená od serverové verze architektury Skylake. Tyto procesory by Intel měl uvést v srpnu a původně byly podle všeho koncipovány jako maximálně desetijádrové. To znamená, že by maximum bylo stejné jako u současného highendu, který končí desetijádrem Core i7-6950X.

Informace o čipech Kaby Lake-X a Skylake-X (Zdroj: BenchLife.info) Informace o čipech Skylake-X je dosud uváděly jako procesory maximálně desetijádrové (Zdroj: BenchLife.info)

Podle Bits and Chips chce ale zřejmě Intel zachovat větší odstup svých nejvýkonnějších procesorů (míněno mezi těmi, které jsou nabízeny spotřebitelům do osobních počítačů) od konkurenčního Ryzenu, jenž je osmijádrový. Nyní se proto připravuje, že by jako extrémní Core i7 vydal také dvanáctijádro. To by zabezpečilo vedení v highendu a Intel by tak u těchto CPU mohl obhájit současné vysoké ceny (kdy dva nejvyšší modely stojí 1000 a 1750 dolarů). AMD podle některých zdrojů dvanáctijádra také chystá, ale až na 7nm procesu. I při optimistickém odhadu je tedy nebude mít dřív, než za dva roky.

Zda budou dvanáctijádra hned při uvedení, ale není jasné. Pokud rozhodnutí padlo nedávno, nemusí Intel přípravy stihnout a tento model by pak mohl vyjít třeba až po pár měsících. Každopádně by se ale měl strop výkonu osobních počítačů do nějakých 12 měsíců slušně zvednout, má-li s touto zprávou Bits and Chips pravdu (a pokud Ryzen nezklame, což by Intelu vzalo motivaci).

Koncepce highendových CPU umožňuje Intelu pružně reagovat

Za běžných okolností by „přidání jader“ do procesoru znamenalo restartování jeho vývoje a zpoždění dejme tomu dvou až tří let. Proto teď nemůže Intel rychle přidat více jader stávajícím Kaby Lake (ovšem zdá se, že viděl dopředu a za rok by už nová generace Coffee Lake mohla mít jader šest). U highendové platformy je ale situace jiná. Je založena na serverových čipech pro Xeony E5. Ty Intel vyrábí v několika variantách (u Haswellu-EP například byly tři), z nichž nejvýkonnější má u Skylake jader až 32. Intel tudíž může rychle zvýšit počet jader dostupných v desktopové verzi pod označením Core i7 – stačí, když ponechá aktivních více jader. Pokud by na to použitá verze křemíku nestačila, použije se prostě o jednu velikost větší typ. Díky tomuto se Intel může spolehnout, že mu v highendu ještě dlouho zůstane absolutní výkonnostní trůn, byť by se AMD (hypoteticky) dařilo přehrávat jeho mainstreamová CPU.

Nešlo by o novinku, neboť již u nynějších 14nm Broadwellů-E zřejmě Intel takto plány měnil. Původní uniklé materiály totiž dlouho hovořily jen o osmijádrech. Tím by Broadwell-E měl stejné maximum, jako předtím Haswell-E. To, že vyjde i desetijádro, se v uniklých plánech Intelu objevilo poprvé až začátkem roku 2016. Dost možná šlo také o opatření připravující se na procesory Ryzen, tehdy ovšem hlavně preventivní.

Byl pro vás článek přínosný?