Hlavní navigace

Právní expert: Apple by měl ukončit patentové války a vybírat licence jako Microsoft

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple už dva roky táhne patentové války se třemi největšími výrobci zařízení s Androidem: Samsungem, HTC a Motorolou. Kevin Rivette, který pracuje jako právní poradce v oblasti intelektuálního vlastnictví ve společnosti 3LP Advisors, si myslí, že by měl Apple situaci přehodnotit.

Místo nikam nevedoucích soudních tahanic by prý měl začít své technologie licencovat podobně, jako to dělá ve světě počítačů IBM nebo Texas Instruments a v oblasti Androidů už také Microsoft.

Apple může podle Rivetta vybírat asi 10 dolarů za každý prodaný přístroj, který využívá jeho patentů. Pro společnost honící se za co nejvyššími zisky je to snadná a bezpracná cesta k dalším milionů a miliardám.

Tato strategie ale není slučitelná s názorem zesnulého Steva Jobse. Ten ve své biografii prozradil, že hodlá Androidu (Googlu) rozpoutat termonukleární válku a v žádném případě nechce peníze, pouze kopírovače zastavit. Peněz má totiž Apple i tak spousty. Pro Apple je tedy jedinou výhrou zastavení prodeje a ovládnutí trhu. Nakonec však mohou Apple k licencování donutit americké úřady, které to samé udělaly IBM.

Zdroj: Bloomberg

Byl pro vás článek přínosný?