Hlavní navigace

Prima snížila kvalitu obrazu v DVB-T2, anamorfní Full HD jí vydrželo jen dva měsíce

11. 1. 2021

Sdílet

Zdroj: Redakce

Televize Prima snížila v terestrickém vysílání rozlišení svých stanic v DVB-T2. Jako jedna z mála přitom od konce října využívala alespoň anamorfní rozlišení 1440 × 1080, což se ale nelíbilo operátorům placené televize. Satelitní či internetová televize má jako jednu z konkurenčních výhod právě vyšší kvalitu obrazu, což ale v tomto případě téměř neplatilo.

Prima jejich tlaku ustoupila a snížila rozlišení na 1280 × 720 px, informoval o tom portál Českého rozhlasu. Výsledek je stále podstatně lepší než běžné SD vysílání (960 × 540 či 720 × 576 px), ale má také daleko ke kvalitnímu Full HD. V plném HD vysílá terestricky pouze Česká televize a v anamorfním Full HD po Primě zůstávají jen Seznam TV a hlavní stanice Barrandovu.

MMF24

V placeném vysílání přitom Prima vysílala také ve Full HD, byť prokládaně, a teoreticky tak s o něco vyšší kvalitou obrazu proti anamorfnímu formátu. V praxi byl rozdíl velmi malý. V rámci terestrického šíření vysílá Prima své stanice prostřednictvím multiplexu 22. Ten provozují České radiokomunikace a v muxu jim tak teoreticky může vzniknout místo na nový kanál.

Rozlišení 720p se týká všech stanic Primy s výjimkou Prima+1, která je dostupná v nižším 540p. Rozlišení dnešních televizorů činí 3840 × 2160 px a obraz vysílaných stanic se snaží vylepšovat pomocí různých technik. Na velkých úhlopříčkách je to velmi znát.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.