Hlavní navigace

Unikl procesor Intel Alder Lake s 14 jádry a 20 vlákny (inu, big.LITTLE). Takt až 4,7 GHz

2. 2. 2021

Sdílet

Zdroj: Intel
Procesory Alder Lake by mohly být hodně zvláštní: budou mít DDR5, PCIe 5.0 a také si budete moct koupit model s 14 jádry, ale 20 vlákny. Taky by ale měly mít prvotřídní jednovláknový výkon: uniklý čip běžel na 4,7 GHz při výrazně zlepšeném IPC, a to je jenom ES vzorek.

V březnu Intel vydá desktopové procesory Core 11. generace „Rocket Lake“. Ty by měly výrazně navýšit jednovláknový výkon díky nové architektuře Cypress Cove s vysokým IPC, která bude něco mezi jádry procesorů Ice Lake a Tiger Lake. Ale bude to pořád na 14nm procesu. Pokud ale vyhlížíte 10nm procesor s lepší efektivitou, možná už na konci tohoto roku by Intel mohl mít procesory Alder Lake (Core 12. generace) s platformou LGA 1700 a pamětí DDR5, které toto přinesou.

A zřejmě to budou procesory hodně zajímavé. Intel má opět vylepšit IPC, takže by jednovláknový výkon měl poskočit výrazně ještě proti tomu, co dosáhne Rocket Lake. Také to ale budou procesory s hybridní big.LITTLE skladbou jader, podobnou SoCům v mobilech. Díky tomu zdá se vzniknou hodně zajímavé konfigurace: podle vzorku, který teď unikl na internet, by například mohlo být v nabídce 14jádro, které by poskytovalo zvláštních 20 vláknem. To vypadá dost bizarně, ale vedle toho stejný ES vzorek také slibuje hodně pěknou frekvenci.

Zvláštní Alder Lake-P v Geekbench

Procesor se objevil v databázi Geekbench a jde zatím o ES vzorek, tedy CPU, které neodpovídá reálnému prodejnímu modelu. Platforma je označená Intel AlderLake-P LP4x RVP, což znamená, že jde asi o prototyp notebookové platformy (s pamětí LPDDR4x) a testovací desku používanou k vývoji. Procesor tedy není varianta určená pro desktopy (která by mohla mít vyšší výkon).

Vzorek má podle detekovaného názvu oficiálně frekvenci pouhých 800 MHz, což je zdá se základní frekvence. Otázka je asi, zda je to základní takt u velkých jader architektury Golden Cove, nebo spíš u malých jader Gracemont. Ale ať tak nebo tak, maximální boost ukazuje, že ve skutečnosti bude CPU mít víc páry, než by základ indikoval. Geekbench registroval při běhu frekvenci boostu 4,7 GHz. Což je hodně slibné, jde-li pořád jen o ES. Takto víme, že minimálně 4,7 GHz procesory Alder Lake pro notebooky dosáhnou, a je i šance, že půjdou výš.

Procesor Alder Lake P v databázi Geekbench CPU Procesor Alder Lake-P v databázi Geekbench, parametry CPU (Zdroj: Geekbench)

Detekce pamětí cache vypadá hodně zvláštně, procesor by podle ní ale měl obsahovat 24 MB L3 cache. Dále L2 cache velkých jader by asi mohla být stejná jako u Tiger Lake: je uvedeno 1,25 MB. Také L1 cache by mohla být beze změny: Geekbench hlásí 48 KB pro data a 32 KB pro instrukce.

Tento benchmark ale není vybaven na to, aby ukazoval, kolik má CPU velkých a kolik malých jader. Jak už bylo řečeno, konfigurace je hodně nezvyklá: 14 jader, ale 20 vláken. To je proto, že velká jádra budou umět SMT/HT (dvě vlákna), ale malá jádra ne (jen jedno vlákno). Z toho vychází, že tento procesor bude mít patrně šest velkých jader, která dávají 12 vláken, a osm malých jader celkem dávajících zbývajících osm vláken.

Výkon bude asi zajímavé benchmarkovat. Procesory Alder Lake by mohly sloužit jako podklad pro debaty o tom, zda je pro zajištění mnohovláknového výkonu lepší mít velká jádra s SMT, nebo zda se jeho komplexita a případné bezpečnostní důsledky nevyplatí a je lepší místo toho do procesoru nasázet vícero malých jader, jako to dělá Alder Lake (a momentálně také procesor M1 od Apple, i když s jen čtyřmi malými jádro to u něj není tak výrazné).

Vzorek procesoru Intel Alder Lake S Zdroj VideoCardz Vzorek procesoru Intel Alder Lake-S pro socket LGA 1700 (Zdroj: VideoCardz)

Integrovaná grafika převzatá z Tiger Lake?

Geekbench ukazuje skóre jen pro integrovanou grafiku v OpenCL, nikoliv pro jádra CPU. Toto GPU procesoru Alder Lake-P má podle detekce stejných 96 EU a snad 768 shaderů jako grafika v Tiger Lake. Takt je 1,15 GHz. Dle některých úniků by architektura mohla být nezměněná (Xe LP první generace/Gen12 LP, kterou jsme podrobně rozebírali zde), ačkoliv dřív se očekávalo, že v Alder Lake bude už použita nová (Gen13). Je možné, že následující nová architektura GPU bude odsunutá až do procesorů Raptor Lake nebo 7nm Meteor Lake, které přijdou po Alder Lake.

KL24

Procesor Alder Lake P v databázi Geekbench integrované GPU Procesor Alder Lake-P v databázi Geekbench, integrované GPU (Zdroj: Geekbench)

Protože je tento procesor jen ES vzorkem, musíte pamatovat na to, že jeho parametry neodpovídají tomu, jak budou vypadat sériové kusy. Jak takt CPU, tak takt integrovaného GPU mohou ve finále být vyšší a s tím i výkon. Jádra CPU se tak možná opět podívají na 5 GHz jako u Tiger Lake-H35. Každopádně s těmito zvláštními konfiguraci by Alder Lake měla být pozoruhodná procesorová platforma, neřkuli hodná jména, které jí Intel interně přiřadil.

Galerie: Úniky a informace k procesorům Intel Alder Lake

Zdroje: Geekbench, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?