Hlavní navigace

Qualcomm chce v USA zakázat prodej některých iPhonů, prý porušují jeho patenty

Sdílet

Zdroj: Redakce

Válka mezi Qualcommem a Applem postupuje na další frontu. První jmenovaná firma žaluje Apple u kalifornského soudu a zároveň žádá americkou Mezinárodní obchodní komisi (ITC), aby zastavila dovoz některých iPhonů. Důvodem je to, že Apple v telefonech údajně zneužívá šest patentů Qualcommu. Ty nejsou součástí žádných technologických standardů, takže je Qualcomm nemusí licencovat. Apple je přesto používá a neplatí za ně.

Patenty se týkají prodloužení výdrže zařízení díky optimalizaci datových přenosů, bootu telefonu, zpracování grafiky nebo úpravy napájecích obvodů. U soudu by Qualcomm rád získal odškodné, u ITC chce omezit dovoz (iPhony se vyrábějí v Číně a do USA následně importují) i prodej a marketing již dovezených telefonů.

CS24

Netýká se to ovšem všech iPhonů, jen těch, které používají jiný síťový modem než od Qualcommu. Apple se doposud spoléhal právě na Qualcomm, ale u iPhonu 7 již v části produkce využívá modemy od Intelu. A ty Qualcommu vadí. Další informace najdete v článku na Euro.cz.

Firmy si vjely do vlasů letos v lednu. Apple nařkl Qualcomm kvůli nesmyslně vysokým licenčním poplatkům u esenciálních mobilních technologií i požadování poplatků za technologie, které vymyslel sám Apple. Qualcomm o tři měsíce později odpověděl protižalobou, že Apple neplatí za důležité technologie a že nevyužívá naplno potenciál jeho modemů.

Apple podle Qualcommu porušuje těchto šest patentů Apple podle Qualcommu porušuje těchto šest patentů

Byl pro vás článek přínosný?