Hlavní navigace

Levná open source mATX deska pro procesory IBM Power9 Raptor Blackbird stojí 900 $

28. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Aktualizováno (28.11. 2019) Deska Blackbird byla nyní oficiálně uvedena do prodeje. Dostupná bude sice reálně až v prvním čtvrtletí roku 2019, ale již ji lze předobjednat. Dozvěděli jsme se díky tomu i cenu, která ale bohužel není moc přívětivá. Nové informace naleznete na konci původního článku z 5. 10. 2018.

Svět desktopových počítačů byl dlouho založen čistě jen na procesorech x86. Loni se ale na trh dostala pracovní stanice Talos II od firmy Raptor Engineering s procesory IBM Power9 a tedy instrukční sadou Power/PowerPC. Talos sedí na dvou židlích – jednak láká zájemce o nemainstreamovou platformu, jednak cílí také na bezpečnost a otevřenost. Firmware desky je totiž open source. Ovšem zájemcům o toto exotické (Power)PC stála v cestě vysoká cena, kterou ani očesaná verze Lite nedokázala zredukovat na konkurenceschopnou úroveň. Ovšem to by se možná mohlo podařit teď. Raptor Engineering totiž představil novou desku, která procesory Power9 přivádí do provedení Micro ATX a kromě toho má být i levná a úsporná.

 

Malý a levný Talos

Deska má zatím jméno Blackbird a byla oznámena včera na OpenPower Summitu v Amsterdamu. Není však ještě uvedena na trh a firma toho k ní ještě mnoho neřekla. Ovšem něco ano a mnoho dalšího lze vykoukat z fotografií.

raptor-talos-deska-blackbird-openpower-summit-01 Představeníí desky Blackbird na OpenPower Summitu (Zdroj: Michelle Rankin)

Nevíme sice úplně jistě, zda deska vystavená v Amsterdamu měl specifikace odpovídající finálnímu Blackbirdu, ovšem to hlavní se asi příliš měnit nemůže. Deska podle snímků skutečně má formát mATX, s jedním slotem PCI Express 4.0 ×16 pro grafiku a jedním PCI Express 4.0 ×8. Přítomna je konektivita SATA se čtyřmi porty pro disky, pro níže je použitý neupřesněný řadič od Marvellu. Chybí naopak slot M.2 pro dnes běžná NVMe SSD.

Trošku zklamání je, že přes celkem velké PCB jsou na desce jen dva sloty pro paměti DDR4 na 2666 MHz. To omezí paměťovou propustnost (na jen dvoukanálové zapojení) a maximální kapacitu. Pozor je třeba dávat na to, že systém stále vyžaduje registrované paměti (podporováno je i ECC), a nikoliv běžné moduly. Podle informací, které zástupce Raptoru sdělil na Phoronixu, ale musí jít o moduly RDIMM, nikoliv o LR-DIMM, ty stanice Raptor nepodporují.

Deska Blackbird na OpenPower Summitu (Zdroj: Thibaud Besson) Deska Blackbird na OpenPower Summitu (Zdroj: Thibaud Besson)

Platforma pro čtyři až osm jader Power9

Napájení je klasicky zdrojem ATX a procesor se stále instaluje do socketu. Deska ale nebude podporovat výkonnější modely jako Talos II s vyšším TDP. Instalovat bude možné jen úspornější čipy se čtyřmi až osmi jádry, označené Sforza. Napájecí kaskádu není na snímku dobře vidět, zdá se však, že z části používá elektrolytické kondenzátory (což ale může být jen záležitost prototypu). Na slajdu, který se dostal na internet, Raptor uvádí heslo „low power“, takže spotřeba má údajně být nízká. Ale asi tu není řeč o úspornosti třeba v kategorii čipů ARM, spíše odběru řádově 100–200 W pod zátěží (což ovšem ještě bude záviset na použité grafické kartě).

Na zadním panelu by měly podle snímků být tři asi gigabitové Ethernety, dva patrně dodávané adaptérem Broadcom BCM5719 a jeden pro vzdálenou správu. Co je však zajímavé, je integrování audia. To předchozím Talosům zcela chybělo. Mezi konektory je šestice jacků nebo pět jacků a optický S/PDIF. Jaká integrovaná zvukovka je na desce přítomna, ale nevíme. Systém má stále grafický výstup z grafiky BMC systému (ASpeed AST2500, dokonce i s HDMI), ale pro plnohodnotné fungování bude potřeba samostatnou grafiku. Typicky asi Radeon jako v případě systému na fotkách, jelikož tyto karty mají v Linuxu lepší otevřené ovladače (binární ovladače pro platformu Power Nvidia ani AMD nedodávají).

Deska Blackbird na OpenPower Summitu (Zdroj: fórum Phoronix/Twitter) Deska Blackbird na OpenPower Summitu (Zdroj: fórum Phoronix/Twitter)

Cena nízká. Ale nevíme, jak moc

Deska se bude dát koupit jako součást hotového systému, ale opět také jen s procesorem samostatně. To bude při požadavku na co nejnižší cenu asi nejlepší volba, protože objedvnávka z USA by se u většího balení o to víc prodražila. Kolik ovšem Blackbird a potřebná CPU (a chladiče pro socket procesorů Power9) budou stát, to zatím nevíme. Aktualizace: Na Twitteru ale bylo naznačeno, že cena by nemusela být daleko od částky 700 $, kterou si tam kdosi tipnul. Jen zatím nevíme, jestli to blížení bude zeshora, nebo zespoda.

Vzhledem ke skandálu s deskami Supermicro, které byly v čínských továrnách kompromitovány špehovacími čipy, si asi Raptor Engineering nemohl vybrat lepší chvíli. Firma totiž slibuje, že bude hardware vyrábět v Americe, což bude kvůli bezpečnostním jistotám teď asi rádo slyšeno.

MMF24

Aktualizace: cena bohužel vysoká

Raptor Engineering desku Blackbird oficiálně vydal na černý pátek/kybernetické pondělí. Cena je bohužel značně vysoká, za samotnou desku zaplatíte 900 dolarů. Dočasně je ještě možné ušetřit pořízením bundlu s procesory (které tak jako tak musíte zakoupit). Při současném objednání se čtyřjádrovým CPU Power9, které běžně stojí 375 $, zaplatíce celkem 1175 $. Bohužel ovšem ještě potřebujete speciální chladič, který není součástí dodávky a Raptor si za něj účtuje 75 $. Chladič je součástí bundlu s osmijádrovým procesorem, který ale už vyjde na 1500 $ (běžná cena CPU je 595 $).

Bundle desky Blackbird a čtyřjádrového procesoru IBM Power9. Potřebujete ale ještě chladič, standardní nelze použít kvůli speciálnímu upevňovacímu mechanismu

Pokud tedy nechcete sami konstruovat upevňovací mechanismus a backplate, abyste mohli použít nějaký standardně dostupný chladič, potřebujete na základ pro nejlevnější možný počítač s procesorem IBM Power9 1250 dolarů. Ovšem při objednávce z Evropy zdá se zaplatíte také poměrně vysoké poštovné, které pro nás situaci ještě zhoršuje. Dle komentářů na Phoronixu dělá okolo 150 $ plus ještě 75$ coby manipulační poplatek u zahraničních objednávek. Navíc u nás ještě budete z výsledné částky doplácet DPH a asi i clo, takže ve výsledku vás asi alternativní platforma vyjde na víc jak čtyřicet tisíc ještě předtím, než začnete přidávat zbylé normálně dostupné komponenty jako disky, registrované paměti DDR4, skříň a zdroj.

Byl pro vás článek přínosný?