Hlavní navigace

Talos II odhalen. Počítač s procesorem IBM Power9 můžete mít za něco přes 2000 dolarů

12. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Letos se v crowdfundingové kampani neúspěšně ucházel o podporu projekt svobodné (otevřené) pracovní stanice Talos s procesorem IBM Power8. Po jejím selhání ale projekt paradoxně udělal krok vpřed, podařilo se dohodnout spolupráci s IBM a díky tomu už nyní přichází následník Talos II. Opět má jít o plně otevřený počítač (všechny firmwary mají být open source), ale tentokrát již s procesory Power9. Crowdfunding s nejistým koncem nyní už nebude, firma rovnou otevřela předobjednávky a vyhlásila ceny. Ty jsou sice stále celkem vysoké, ale pro milovníky počítačových alternativ o dost přívětivější než minule. Talos II se bude prodávat jako hotová pracovní stanice nebo jako server v rackovém provedení, ale také jako samotná základní deska, což bude nejdostupnější možnost. Hotové sestavy budou konfigurovatelné a začínají na 4750–5100 dolarů, v čemž je šasi a zdroj, za GPU, RAM, disky a další příslušesntví už se připlácí.  

Čtyřjádrová CPU s SMT4

Možná určité zklamání je, že Talos II bude založena na poměrně „pomalejších“ čtyřjádrových procesorech, byť jde o dvouprocesorovou sestavu. Podle výrobce sice mají být použitelné i vyšší varianty, ale zatím zdá se nejdou dostupné. Pokud by se však dostupnými staly předtím, než budou předobjednávky expedovány, uživatelé budou mít možnost si na ně připlatit. Výhodou pomalejšíh čtyřjader je, že nepřidají příliš mnoho k ceně celého systému. Raptor Engineering si za jedno CPU účtuje 310 dolarů a „pro začátek“ by mělo stačit koupit jen jedno. Parametry tohoto (lowendového?) čipu Power9 známé nejsou, víme však, že podporuje IOMMU a SMT4, celkem tedy bude mít 16 vláken.

Otevřená pracovní stanice Talos II s procesory IBM Power9 Otevřená pracovní stanice Talos II s procesory IBM Power9

Pro zájemce o platformu Power9 bude asi nejzajímavější nabídka jen samotná deska nebo deska s jedným procesorem, což umožní počítač dokončit levněji z vlastních zásob (grafika Radeon, běžné unbuffered moduly DDR4, disk, skříň dost velká pro EATX desku a zdroj). Základní desku bude možno objednat samostatně za 2150 dolarů, pak ale budete muset sami shánět procesor. Nejzajímavější možnost je tudíž pořízení bundlu za 2300 dolarů, v kterém je deska, onen čtyřjádrový procesor a ještě chladič – ten bude asi také celkem nutný, protože upínání pravděpodobně není žádné standardní. Pokud byste chtěli rovnou i druhé CPU, už to tak výhodné nebude, balík s dvěma CPU a dvěma chladiči stojí 2750 dolarů. Chladiče a procesory se budou dát koupit i samostatně. V případě zájmu o vyšší výkon ale asi bude lepší čekat spíš na vícejádrové vyšší modely, jež však budou drahé.

Samotná deska, pravděpodobně původně určená pro servery, je typu EATX a obsahuje zdá se standardní napájecí konektor (mělo by také být možné použít redundantní zdroj). Deska má dva sockety pro procesory Power9 a každý z nich dostal osm slotů DIMM pro paměti DDR4 (ECC je podporováno). Pozoruhodné jsou sloty PCI Express: třikrát ×16 a dvakrát ×8, ovšem nabízejí už PCIe generace 4.0, tedy s dvojnásobnou propustností proti běžnému PCI Express 3.0. Tato deska bude patrně jednou z prvních možností, jak se k této technologii dostat. Sloty by měly být normálně kompatibilní se staršími kartami.

Deska počítače Talos II bude dostupná i samostatně nebo v balíku s procesorem a chladičem Deska počítače Talos II bude dostupná i samostatně nebo v balíku s procesorem a chladičem

Podle fotografie má deska Talos II dva porty USB 3.0 na zadním panelu a další dva jsou na PCB jako vývod (dovnitř kouká i jeden port USB 2.0). K použtí jsou čtyři porty SATA a přítomné je i rozhraní SAS – to ale poskytuje proprietární řadič Microsemi, který nebude mít otevřený kód. V základní verzi je zřejmě neaktivní a pokud ho chcete využít, musíte při objednávce připlatit 300 dolarů. Kromě toho deska ještě nabízí dva sériové porty (jeden fyzicky na zadním panelu), dva gigabitové Ethernety poskytované čipem Broadcom a VGA výstup (D-Sub). Ten pochází z integrované „grafiky“ (respektive spíš jednotky pro vzdálenou správu) Aspeed. Puristy potěší, že i tento čip má být poháněn plně otevřeným firmwarem a správa poběží na otevřeném kódu (OpenBMC).

CS24

Otevřenost a open source firmwary (podle některých zdrojů i mikrokód CPU, tím bych si ale nebyl tak jistý) jsou opět ústředním lákadlem tohoto počítače a desky. Má to zajistit, že počítač bude maximálně bezpečný, respektive že se nebude třeba bát zranitelností ukrytých v binárních modulech. Zda bude sytém otevřený úplně stoprocentně, není asi úplně jisté (například grafiky Radeon sice mají otevřený ovladač, ale potřebují binární BIOS), nicméně výrobce Raptor Engineering sibuje, že půjde o jeden z nejbezpečnějších systémů – tedy z hlediska otevřeného kódu. Pro příznivce této koncepce, případně pro vyložené paranoiky, by tak mělo jít o zajímavou alternativní platformu, byť poměrně drahou. Čistě měřeno výkonem bude samozřejmě efektivnější pořídit mainstreamové nebo highendové PC či pracovní stanici.

Procesor Power9 (Zdroj: Raptor Engineering) Procesor Power9 (Zdroj: Raptor Engineering)

Předobjednávky už v tuto chvíli běží. Podle firmy Raptor Engineering mají být naplňovány již v čtvrtém kvartále letoška, takže první zájemci by své alternativní počítače s procesorem (procesory) Power9 asi mohli dostat ještě letos. Nicméně těžko říct, zda pak třeba nenastanou nějaké delší čekací lhůty pro ty, kdo nebudou v pořadnících na předních místech. Předobjednávající bohužel ještě nyní nebudou mít moc informací o procesorech, Power9 totiž ještě oficiálně nevyšel (architekturou jsme se zabývali zde). Jak výkonná tedy ona čtyřjádra budou, těžko říct. Pravděpodobně ale nijak zvlášť, podle ceny vypadají spíš na bazální model, jaké třeba Intel „ohlodává“ až na kost.

Byl pro vás článek přínosný?