Hlavní navigace

Raspberry vydává první kompletní počítač: Pi 400 v klávesnici à la osmibit za dva tisíce

3. 11. 2020

Sdílet

Zdroj: Raspberry Pi Foundation
Raspberry Pi 4 hodně posunulo schopnosti ARM desek. Teď výrobce vstoupil rovnou na trh kompletních počítačů s modelem, jenž celé PC integruje do klávesnice.

Osmibitové počítače blahé paměti od Commodore C64 přes ZX Spectrum a Atari 800 nebo slovenské Didaktiky mívaly konstrukci, kdy se samotný počítač schovával v šasi klávesnice. Během nyní končící dekády se v počítačovém světě urodilo Raspberry Pi, jednoduchý minipočítač v některých věcech možná tehdejší levné domácí stroje připomínající.

Raspberry Pi se někdy jako platforma pro jejich emulaci používá, ale teď je tu návrat k těmto kořenům i přímo ve fyzické designové formě. Nadace Raspberry Pi vydala verzi, která sjíždí z výrobní linky přímo jako hotové PC právě v klávesnicovém all-in-one formátu – stačí připojit monitor a myš.

Nejnovější Raspberry je PC v klávesnici

Novinka se jmenuje Raspberry Pi 400 a přesně jako osmibity schovává veškerou elektroniku uvnitř klávesnice, která má rozměry 28,6 × 12,2 cm s maximální tloušťkou 2,3 cm. Hardware je převzatý z Raspberry Pi 4, ale deska je zcela nová – místo standardního rozměru je použito výrazně větší PCB se všemi konektory vystavenými do zadní strany přístroje.

Použitý je tedy SoC Broadcom BCM2711 (revize C0) se čtyřmi jádry ARM Cortex-A72, jež jsou v této verzi Pi výše taktovaná – na 1,8 GHz. Čip je ochlazován velkým plechovým plátem, který jako rozvaděč tepla probíhá pod klávesnicí v celé šířce přístroje. To je celé chlazení, počítač je tedy pasivní, i když samozřejmě je otázka, zda by dokázal pracovat kontinuálně při plné zátěži čipu, která znamená víc jak 8 W tepla. Šasi samo je totiž plastové.

Velikost RAM je 4 GB (LPDDR4-3200), Raspberry Pi 4 je ale už dostupné v 8GB variantě, tak se možná taková objeví i u počítače Pi 400. Úložiště je jako vždy zajišťováno čtečkou pro karty MicroSD. Na desce jsou integrované stejné periférie jako v RPi 4, tedy řadič USB 3.0 VL805, gigabitový Ethernet Broadcom BCM54213PE a dual-band bezdrátový adaptér Wi-Fi 80211ac/Bluetooth 5.0 značky Cypress. I napájecí obvod by měl být stejný, navíc je jenom mikrořadič Holtek HT45R0072 ovládající klávesnici.

Jak už bylo řečeno, všechny potřebné porty jsou na zadní straně: dvě USB 3.0 a jedno USB 2.0, Ethernet, slot čtečky karet (pro osazení úložiště není třeba nic rozebírat a také je takto možné rychle střídat nainstalované operační systémy) a dva porty micro HDMI pro obrazový výstup.

Navíc je ještě vyvedený také čtyřicetipinový konektor GPIO, stejný jako je pro expanzi přítomný na běžných RPi. Ten asi bude dobré chránit před špínou a případným zkratem či statickou elektřinou, ale otevírá možnosti připojovat k počítači RPi 400 různé přídavné moduly.

Jediné, co kromě obrazovky není uvnitř, je napájecí zdroj. Počítač je stavený pro použití s klasickou externí cihlou/nabíječkou, použitý je pro to port USB-C.

Web CNX-Software už publikoval test a také rozborku, kde je vnitřek vidět, pokud máte zájem.

Cena necelé dva tisíce

Zařízení se dá koupit za 70 dolarů, plus k tomu jako obvykle musíte připočíst DPH a tak podobně. Český prodejce Rpishop.cz už má Pi 400 v nabídce a za základní verzi chce 1982 Kč. Za 3082 Kč je pak prodávána verze „Raspberry Pi 400 computer kit“, kde je v ceně i oficiální myš do USB od Raspberry Pi Foundation, oficiální nabíjecí zdroj, MicroSD karta s předinstalovaným systémem, kabel z micro HDMI na klasické HDMI pro připojení monitoru a návod (oficiální mezinárodní cena za toto je 100 $).

Možná jedna věc, na kterou je dobré pamatovat: klávesnice má samozřejmě svoje popisky a momentálně je v nabídce jen anglická (americká nebo britská). Výhledově chce Raspberry Pi Foundation nabízet varianty počítače Raspberry Pi 400 se všemi lokalizacemi/rozloženími, v jakých nabízí oficiální klávesnici. České ani slovenské popisky u klávesnice v nabídce ale nemá, takže ani zde asi nebudou. Museli byste tedy svépomocně použít nálepky.

Galerie: Počítač Raspberry Pi 400

Levný ARM počítač by mohl mít slušný ohlas, bude i notebook?

Raspberry Pi 400 vypadá jako potenciálně dost vydařené lowendové PC, které by si mohl najít mnohá uplatnění, samozřejmě za předpokladu že není požadovaný systém Windows. Jinak při pohledu na toto PC si nemůžu pomoct: bude následovat oficiální RaspberryBook? Otázka je samozřejmě, zda na to SoC od Broadcommu má dostatečně úspornou klidovou spotřebu a podporuje patřičnou správu spotřeby, ale od věci by to být nemuselo.

KL24

Na trhu jsou už sice podobné počiny jako Pinebook, ale Raspberry je asi nejlépe podporovaná a tím nejsnáze použitelná ARM platforma vůbec. Takže pro notebook by jeho SoC – byť relativně zastaralý co do výrobního procesu, architektury a svého integrovaného GPU – byl asi nejlepší volba.

Zdroje: Raspberry Pi Foundation (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?