Hlavní navigace

Recenze GeForce GTX 1080 Ti už jsou venku. Referenční karty se začínají prodávat dnes

10. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nvidia v poslední době uvádí grafické karty na „dvě doby“. Platí to také v případě GeForce GTX 1080 Ti, nového highendového modelu, který byl oznámen minulý týden. 1. března Nvidia odhalila většinu informací o nové grafice, nicméně nedovolila zatím publikovat recenze. Definitivní vydání tak nastává až dnes – Nvidia nechala včera vydat recenze a dnes by se karty měly objevit v obchodech.

geforce-gtx-1080-ti

Zatím zřejmě jen referenční verze

Při vydání budou zprvu dostupné pouze referenční karty s výchozím chladičem, opět nazývané „Founders Edition“, a nikoliv nereferenční modely s výkonnějšími chladiči. Ani v recenzích se zatím jiné karty neobjevily. Parametry referenční verze již znáte od pondělí, takže jen zcela stručně. Karta GTX 1080 Ti je po stránce hrubé síly mírně výkonnějším ekvivalentem v létě vydaného Titanu X, s 3584 stream procesory v čipu GP102. Jejich takt byl ale zvýšen na 1481 MHz v základu a 1582 MHz v boostu. Hrubý výpočetní výkon by tímto měl být o 28 % vyšší proti základnímu modelu GTX 1080 s čipem GP104. Technologicky je na tom karta beze změn, stále se jedná o architekturu Pascal. Na nějaké velké změny a nové technologie (například potenciálně zajímavé rychlé výpočty FP16) bude nutno počkat až do další generace Volta.

Kde je GeForce GTX 1080 Ti o něco ořezaná proti Titanu X, jsou paměti. Nese jen 11 GB místo 12 GB paměti GDDR5X a sběrnici má kvůli tomu osekanou na 352 místo 384 bitů. Propustnost je ale stejná či o chlup vyšší (484 GB/s) díky zvýšení efektivní frekvence z 10,0 na 11,0 GHz. Spolu s pamětí došlo i k ořezání rasterizačních jednotek na 88 z plných 96 a vypnut je také malý blok L2 cache příslušející k těmto ROPs. Po stránce paměťové propustnosti má GTX 1080 Ti na model GTC 1080 náskok 50 %, což by mohlo pomáhat hlavně ve vyšších rozlišeních.

GP102 přináší proti malému Pascalu GP104 vyšší spotřebu. TDP modelu GTX 1080 Ti je 250 W a vyžaduje napájení šestipinem a osmipinem. Chladič by měl ale být vylepšený, aby tuto spotřebu zvládl. Podle recenzí je referenční karty relativně hlučná, například AnandTechu vyšla hlučnost o 1,9 dB vyšší než u GTX 1080. Referenční verze údajně dříve naráží na limit teplot než na limit TDP a dosahuje o něco nižších frekvencí boostu než referenční GTX 1080. O to lepší by ale asi mohly být nereferenční verze se silnějším chlazením, jelikož možná dovolí turbu dosáhnout blíže k úrovním, kterých dosahuje čip GP104. Nereferenčky také často umí vypnout ventilátory mimo zátěž, což chladič od Nvidie zřejmě neumí.

Recenze dovolil výrobce vydat již včera, takže je možné získat ještě před startem prodejů první pohled na výkon. Test již má AnandTech, PC Perspective, Tom's Hardware, The Tech Report, techPowerUp, HardwareCanucks, ComputerBase.de nebo Hardware.fr (z neanglických). Relativní výkon se jako obvykle liší podle metodiky, například webu AnandTech pro ilustraci vyšly v rozlišeních 2560 × 1440 a 3840 × 2160 bodů takováto zrychlení proti předchozím kartám GeForce:

Zprůměrovaný nárůst výkonu proti předchozím modelům GeForce dle testu AnandTechu Zprůměrovaný nárůst výkonu proti předchozím modelům GeForce dle testu AnandTechu

Často se říká, že upgrade grafiky dává smysl hlavně ob generaci či ještě ze staršího modelu. Ačkoliv absolutní výkon karty je díky velkému 16nm čipu velmi dobrý, ani zde asi nenastala výjimka, zvlášť s přihlédnutím k vyšší ceně. To je nicméně to je v souladu s očekáváním. Oficiálně má u nás karta stát 22 490 Kč (nebo na Slovensku 823 €), anglická cena je 699 dolarů. Karta je tedy o něco dražší než v roce 2015 model GTX 980 Ti. Cenový rozdíl proti modelu GTX 1080 je jinak nyní 40 % navíc, neboť ten byl zlevněn na 499 dolarů.

nvidia-geforce-gtx-prepare-for-battle-for-honor-and-ghost-recon-wildlands-bundle

Hra zdarma

Při nákupu vás pak může zajímat ještě jedna věc. Nvidia údajně na nový model GeForce rozšířila svou aktuální bundlovací akci, v rámci níž přidává ke grafikám zadarmo hru. GTX 1080 Ti byla zpětně přiřazena k „vyvoleným“ modelům pro tuto nabídku, takže ve splupracujících obchodech byste měli dostat kupon, umožňující si vybrat jednu z her Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands, nebo For Honor. Zda je u karty kupon, by měl obchod uvádět, přítomnost si v případě zájmu zkontrolujte.

Byl pro vás článek přínosný?