Hlavní navigace

Rozhodnuto: Univerzální poštovní službu bude další dva roky poskytovat opět Česká pošta

28. 7. 2022

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
ČTÚ vydal poštovní licenci pro následující dva roky. Získala ji Česká pošta, nikdo jiný se nakonec nepřihlásil. Držitel licence musí poskytovat univerzální službu, za což od státu inkasuje příspěvek.

Licenci České poště, která bude po následující dva roky muset provozovat celkem 3200 poboček, včera přidělil ČTÚ. Podle ČTK měly mít dříve zájem i Zásilkovna či První novinová služba (PNS). Česká pošta na svém webu uvedla, že předložila nejlepší nabídku, nakonec ale byla jediná.

Že se přihlásila jen Česká pošta, bylo jasné již v květnu, kdy došlo k otevírání podaných obálek (obálky). V červnu dodala Česká pošta doplnění, neboť původní žádost obsahovala nesrovnalosti (podle vyjádření: „opomenu, respektive písařské chyby“).

CS24

Na českém trhu existuje asi 30 firem poskytující poštovní služby (všechny musí mít osvědčení), přičemž všechny požadované služby by několik z nich zvládlo splnit. Držitel státní licence musí poskytovat univerzální službu, za což pak získá peníze z veřejných prostředků. V minulých letech to bylo asi 1,5 miliardy ročně. Česká pošta byla v minulých letech ve ztrátě a plánuje rozdělení na dva podniky.

Předmětem udělené poštovní licence je povinnost zajistit na celém území Česka dostupnost těchto základních služeb:

služba dodání poštovních zásilek do 2 kg do zahraničí a dále vnitrostátně pro poštovní zásilky, jejichž rozměry nepřesahují 35,3 × 25 × 2 cm a hmotnost 1 kg, služba dodání poštovních balíků do 10 kg do zahraničí, služba dodání peněžní částky poštovním poukazem, služba dodání doporučených zásilek, služba dodání cenných zásilek, služba bezúplatného dodání poštovních zásilek do 7 kg pro nevidomé osoby, služby, které musí být zajištěny na základě závazků vyplývajících z členství České republiky ve Světové poštovní unii.

Základní služby musí umožnit každý pracovní den nejméně jedno poštovní podání a dále alespoň jedno dodání na adresu každé fyzické nebo právnické osoby. Podrobnou technickou specifikaci jednotlivých základních služeb stanoví vyhláška č. 464/2012 Sb., o stanovení specifikace jednotlivých základních služeb a základních kvalitativních požadavků na jejich poskytování, ve znění vyhlášky č. 203/2016 Sb. Tato vyhláška dále stanoví způsob zajištění poskytování základních služeb, minimální požadavky na dostupnost pošt a poštovních schránek, výjimky z povinnosti zajistit dodání na adresu každé fyzické nebo právnické osoby a informace, které mají být uživatelům základních služeb dostupné, a to ať již na vyžádání, nebo formou vyvěšení u pošty nebo na webu provozovatele. Smyslem vyhlášky není jakkoliv omezovat provozovatele v poskytování služeb nad rámec povinností daných vyhláškou.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.