Hlavní navigace

Cíl Samsungu? Korejci chtějí vyrobit 600Mpx foťák

22. 4. 2020

Sdílet

Zdroj: Samsung

Ještě to není ani rok, co Samsung uvedl první 108Mpx obrazový senzor pro mobily. Nedlouho poté se objevil v Xiaomi Mi Note 10 a samotní Korejci jej využili ve svém nejlepším smartphonu Galaxy S20 Ultra. Samsung už ale mluví o tom, kam by se chtěl posunout dál. Yongin Park, šéf senzorové divize, říká, že cílem firmy je pokořit laťku 600 Mpx (ano, šest set).

Vyrobit něco takového by bylo možné i dnes. Samsung loni uvedl první snímač s 0,7µm pixely, takže pokud by využil stejnou technologii, na dosažení takového rozlišení by potřeboval čip o velikosti přibližně 20 × 15 mm (poměr 4:3). To je na úrovni APS-C (bez)zrcadlovek.

Vůbec si však nedokážu představit, jak to integrovat do mobilu. Čip by se tam samozřejmě vešel, ale adekvátní objektiv z dokonalého skla by musel trčet pár centimetrů. K tomu by firma musela vytvořit i nový obrazový procesor a superrychlou paměť/rozhraní, aby se takové množství dat vůbec dalo zpracovat.

TIP: Na stovce se nezastaví. Samsung připravuje 144Mpx foťák pro mobily

Samsung nicméně neřekl, kdy by takový čip chtěl vytvořit. Hardware budou za pár let o řád výkonnější. Třeba znovu přelstí fyziku a vytvoří ještě menší pixely. Možná vymyslí nějakou optickou revoluci. Anebo možná vůbec necílí jen na mobily. Park totiž ve zprávě zmiňuje, že by Samsung chtěl více proniknout do autonomních vozů, IoT nebo dronů, kde jej logicky nebude limitovat tloušťka mobilu.

CS24

Ve stejném textu zmiňuje též ambice, že by senzory budoucnosti nemusely pokrývat jen spektrum lidského oka (vlnové délky mezi 450 a 750 nm), ale mohly by vidět i dále do infračerveného nebo naopak ultrafialového světla, což by našlo využití v průmyslu i zemědělství. Firma by mimochodem chtěla také vyrobit (neobrazové) snímače, které by mohly cítit vůni nebo chutě. Fotky jídel na Instagramu zkrátka posunou o úroveň dál.

Zdroj: Samsung via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?